ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 



Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

04.09.1999 - Težave s sateliti, ki jih utirjajo ariane
Novice

 


Kourou (Fr. Gvajana)

04.09.1999

STA

Za davi načrtovano izstrelitev 119. evropske nosilne rakete vrste ariane so morali zaradi nepojasnjene tehnične težave na telekomunikacijskem satelitu Koreasat-3 preložiti za 24 ur.

Gre za drugo preložitev izstrelitve ariane 4 v zadnjih treh dneh. Do preložitve izstrelitve načrtovane za 1. september je prišlo na pobudo izdelovalca satelita, ameriške družbe Lockheed Martin Commercial Space Systems, zaradi izboljšav na satelitu. Na skoraj povsem enakem indonezijskem satelitu Telkom-1, ki so ga s pomočjo ariane 4 izstrelili v avgustu in ga je izdelala ista ameriška družba, sta namreč že nekaj dni po utirjenju odpovedala glavni in rezervni motor za obračanje ene od dveh plošč sončnih celic proti soncu, kar predvideno petnajstletno obdobje delovanja satelita lahko močno skrajša.

Če izstrelitve ne bodo opravili do 10. septembra, bo treba preložiti tudi izstrelitev načrtovano za 21. september, ko naj bi utirili satelit Telstar 7. Po novejših podatkih pa so izstrelitev Telstarja 7 že preložili na 23. september.

Davišnje odštevanje so ustavili šest minut pred nameravanim vzletom in ga vse do konca izstrelitvenega okna, ki je bilo odprto za izstrelitev od 0.34 do 2.48 po srednjeevropskem času, niso uspeli nadaljevati. Odpravo imenujejo tudi polet 120, ker so predhodno zaporedno številko dodelili četrtemu poletu ariane 5 (polet imenovan tudi ariane 504) čeprav bodo njeno izstrelitev uresničili šele v začetku decembra.

Koreasat 3 ima ob vzletu maso približno 2.800 kilogramov in naj bi za največjo južnokorejsko telekomunikacijsko družbo Telecom s pomočjo 33 sprejemno-oddajnih naprav (trideset Ku-band in tri Ka-band transponderjev) nad 116. vzhodnim poldnevnikom opravljal precejšen del telekomunikacijskega prometa Južne Koreje.

Družba Arianespace, doslej vodilna svetovna družba za poslovne izstrelitve geostacionarnih satelitov, zaradi pogostih okvar satelitov ameriških izdelovalcev, do katerih prihaja pred izstrelitvami, letos najverjetneje ne bo uspela uresničiti vseh 12 načrtovanih poletov; od začetka leta so izvedli le tri.

Z raketo ariane 4 samo ni veliko težav, saj je bilo zadnjih 45. zaporednih izstrelitev uspešnih, kar je svetovni rekord za poslovne rakete.

a44.gif (9898 bytes)

ariane 4

.


http://vesolje.net - info@vesolje.net

 



Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune