ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 



Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

27.05.2000 - Atlantis zapustil Mednarodno vesoljsko postajo
Novice

 


Houston, ZDA

27.05.2000

CV-SZ

Danes ob 01:03 po srednjeevropskem času, se je od Mednarodne vesoljske postaje (MVP) ločil raketoplan Atlantis. Raketoplan je med ločitvijo upravljal pilot Scott Horowitz. Pilot raketoplana je nato izvedel še polovično obkrožitev okrog postaje in nadaljeval z oddaljevanjem.

Danes bo posadka imela tudi nekaj ur prostega časa. V tem času se bo ruski kozmonavt Jurij Usačov, s pomočjo videokonference, pogovarjal z novinarji v Centru za upravljanje poletov v Koroljovu, blizu Moskve.

Posadka je, med združenim poletom, v postajo iz raketoplana prenesla večje količine potrebščin in raznih naprav. Med drugim so prenesli tudi sobno kolo, pribor za šivanje in druge stvari, ki jih bo potrebovala prva glavna posadka na tej postaji. Prav tako so na postajo pretovorili tudi gorivo in druge zaloge.

S pomočjo Atlantisovih motorjev so, med združenim poletom, trikrat izvedli manever za zvišanje orbite postaje. Za izvedbo enega manevra so v 58 minutah 27-krat vklopili raketoplanove krmilne motorje. Kot je sporočila ameriška vesoljska agencija NASA, se vesoljska postaja sedaj nahaja v orbiti na višini med 370 in 383 kilometri. Pred prihodom raketoplana Atlantis, je bila orbita postaje za približno 50 kilometrov nižja.

S pomočjo omenjenih postopkov je bila ponovno dosežena idealna višina orbite postaje, ki je potrebna za izvedbo združitve z novim ruskim modulom Zvezda, katerega naj bi ga proti MVP izstrelili letos poleti.

Pristanek raketoplana Atlantis na Kennedyjevem vesoljskem središču na Floridi je predviden za ponedeljek.

undock1.jpg (8808 bytes)

Pogled na MVP iz raketoplana Atlantis



http://vesolje.net - info@vesolje.net

 



Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune