ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 



Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

19.07.2000 - Naslednja odprava na vesoljsko postajo Mir leta 2001
Novice

 


Koroljov, Rusija

19.07.2000

CV-SZ

Člani uprave družbe MirCorp so včeraj, na sestanku v bližini Moskve, soglasno potrdili načrt vesoljskih poletov na rusko vesoljsko postajo Mir. Rednemu sestanku članov uprave MirCorpa je predsedoval direktor ruske Raketno-vesoljske družbe Energija, Jurij Semjonov.

Letošnjo jesen naj bi tako proti postaji Mir poletela samodejna vesoljska tovorna ladja vrste progress M1. Tovorna vesoljska ladja bo na postajo dostavila gorivo in druge zaloge in bo po potrebi lahko  zvišala orbito vesoljske postaje, ki bo tako pripravljena na prihod naslednje posadke.

Družba MirCorp v začetku leta 2001 načrtuje izstrelitev 29. glavne posadke dveh kozmonavtov na postajo Mir. S to dolgotrajno odpravo se bo ponovno začelo neprekinjeno bivanje kozmonavtov na vesoljski postaji Mir. Člana 29. glavne odprave bosta nato nekje sredi leta 2001 zaključila svojo odpravo in zamenjala ju bosta kozmonavta 30. glavne odprave, ki bosta na Mir pripotovala skupaj z vesoljskim turistom, američanom Dennisom Titom. Tito bo na Miru ostal približno teden dni, nato pa se bo na Zemljo vrnil skupaj s kozmonavtoma 29. glavne odprave. Vesoljski turist naj bi skupno v vesolju preživel približno 10 dni, za kar naj bi odštel okoli 20 milijonov ameriških dolarjev.

Družba MirCorp je do sedaj finančno omogočila polet dveh tovornih ladij vrste progress M1, prav tako pa je financirala tudi 28. glavno odpravo dveh kozmonavtov na vesoljsko postajo Mir.

Družba MirCorp ima svoj sedež v Amsterdamu. Ruska vesoljska družba Eneregija, ki s postajo Mir tudi upravlja, ima v družbi MirCorp 60-odstotni delež, ostalo pa so prispevali drugi zasebni vlagatelji (Gold&Appel, idr.). Družba MirCorp ima pogodbo za komercialno trženje zmogljivosti postaje Mir, ki sicer ostaja v lasti ruske vlade.

mir-ln-sm.jpg (13418 bytes)

Vesoljska postaja Mir

tabSD.gif (826 bytes)



http://vesolje.net - info@vesolje.net

 



Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune