ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 



Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

03.02.2001 - Inventura na Mednarodni vesoljski postaji
Novice

 


Houston / Koroljov

03.02.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 03.02.2001 ob 11:20

[Rev:0, L]

Prva glavna posadka na Mednarodni vesoljski postaji (MVP), ki jo sestavljajo William Shepherd, Jurij Gidzenko in Sergej Krikaljov, se še naprej pripravlja na prihod ameriškega raketoplana Atlantis. Trojica vesoljcev je zaposlena predvsem z označevanjem opreme, ki se nahaja na krovu vesoljske postaje. Po besedah predstavnika ameriške vesoljske agencije NASA je na postaji namreč več kot 10.000 predmetov, od katerih je večina opremljena z nalepkami s črtno kodo. Vesoljci nato črtno kodo predmetov in naprav vnesejo v sezname v prenosnem računalniku, s tem pa je dosežen pregled nad velikim številom različnih predmetov na MVP.

Ameriški vesoljski raketoplan Atlantis, ki bo na MVP pripeljal ameriški modul Destiny, nameravajo na Cape Canaveralu izstreliti v četrtek,  8. februarja, ob 00:11 po srednjeevropskem času. Raketoplan se bo nato z MVP združil predvidoma v petek ob 17:57. Naslednji dan pa bodo s pomočjo daljinsko vodene mehanske roke modul Destiny združili z modulom Unity na MVP. Destiny je 1,38 milijarde dolarjev vreden vesoljski znanstveni laboratorij in hkrati drugi ameriški modul, v katerem je možno bivanje vesoljske posadke.

Strokovnjaki so še sporočili, da posebna naprava FPP (Floating Potential Probe), ki je pritrjena na vrhu nosilca P6 in se uporablja za merjenje električnega potenciala plazme v okolici vesoljske postaje, zopet deluje normalno. Podatki, ki jih je poslala naprava, kažejo, da vesoljci med vesoljskim sprehodom (EVA) na MVP zaradi električnega potenciala vesoljske postaje niso ogroženi. Tudi med odpravo Atlantisa (STS-98) bosta ameriška vesoljca Jones in Curbeam opravila tri vesoljske sprehode, med katerimi bosta pomagala pri priljučitvi modula Destiny na MVP.


Oglejte si:

Preberite si vesti:

Shepherd in Gidzenko v Zvezd (NASA/VESOLJE.NET)

Shepherd in Gidzenko v Zvezdi

tabSD.gif (826 bytes)



Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 



Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune