ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 



Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

15.06.2001 - Mehanična roka med preizkušanjem udarila po vesoljski postaji
Novice

 


Houston, ZDA

15.06.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 15.06.2001 ob 12:35

[Rev:0]

Ameriška astronavta James Voss in Susan Helms, ki poleg ruskega poveljnika Jurija Usačova bivata na Mednarodni vesoljski postaji (MVP), sta včeraj znova preizkušala kanadsko mehanično roko Canadarm2. Kmalu po vklopu je eden izmed koncev mehanične roke, ki je pritrjena na zunanjosti ameriškega raziskovalnega modula Destiny, nenadzorovano zapustil svoje sidrišče in se oddaljil od površja modula, nato pa je med vračanjem v prvotni položaj udaril ob aluminijasto zunanjost modula Destiny. Vesoljci so sporočili, da so udarec 17,5 metrov dolge mehanične roke slišali v notranjosti vesoljske postaje.

James Voss in Susan Helms sta sporočila, da roke ob udarcu sploh še nista začela upravljati. Po prvih podatkih omenjena nezgoda ni povzročila škode na vesoljski postaji. Tudi 600 milijonov dolarjev vredna kanadska roka je nato začela delovati "normalno", so sporočili zaskrbljeni strokovnjaki v ameriškem središču za nadzor vesoljskih poletov v Houstonu. Voss in Helmsova, ki sta bila poleg nadzorne plošče za upravljanje roke v modulu Destiny, sta nato nadaljevala z načrtovanim preizkušanjem.

Uspešno sta opravila vse potrebne premike roke, ki bodo potrebni za priključitev ameriške univerzalne zračne zaporo na modul Unity. Univerzalno zračno zaporo, ki je brez omenjene roke ni mogoče priključiti, nameravajo na vesoljsko postajo dostaviti med naslednjo odpravo ameriškega raketoplana. Kaj lahko pa se zgodi, da bo zaradi kopice težav s Canadarm2, raketoplan Atlantis z zračno zaporo v vesolje poletel šele septembra in ne sredi julija letos, kot je trenutno predvideno. Pred tem bi na MVP avgusta tako poletel raketoplan Discovery, ki bi na postajo pripeljal tretjo glavno posadko (MVP-3), ki bi zamenjala sedanjo (MVP-2).

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si:

Canadarm2 (spodaj) na MVP

tabSD.gif (826 bytes)



Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 



Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune