ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 



Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

26.04.2003 - V Sojuzu TMA-2 na vesoljsko postajo poletela posadka MVP-7
Novice

 


Bajkonur, Kazahstan

26.04.2003

CV-SZ

Piše Simon Zajc
Dopolnjeno
: 26.04.2003 ob 08:45

[Rev:0]

Rusko vesoljsko plovilo Sojuz TMA-2, ki ima maso 7.136 kg, se je davi ob 06:02:39 po našem času ločilo od zadnje stopnje nosilne rakete sojuz FG in se nahaja v predvideni začetni orbiti z višino med 195 in 235 km ter naklonom 51,6° glede na ekvator. Za eno obkrožitev Zemlje trenutno potrebuje 88,6 minute, razliko do Mednarodne vesoljske postaje, ki je v orbiti z višino 400 km, pa bo odpravljena v naslednjih dveh dneh. Vesoljca Malenčenko in Lu se počutita dobro in opravljata svoje naloge. Lu je postal prvi ameriški astronavt, ki pri poletu sojuza sodeluje kot ladijski inženir in se torej nahaja v sedežu levo od poveljnika. Je sicer četrti Američan, za Thagardom, Shepherdom in Titom, ki je v orbito poletel v ruskem vesoljskem plovilu.


Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 26.04.2003 ob 06:00

Na ruskem kozmodromu Bajkonur v Kazahstanu so danes zjutraj, ob 05:53:51 po srednjeevropskem času, izstrelili nosilno raketo sojuz FG z rusko vesoljsko ladjo Sojuz TMA-2. V njej sta proti Mednarodni vesoljski postaji (MVP) poletela ruski poveljnik Jurij Malenčenko in ameriški ladijski inženir Edward Lu. Poleg obeh vesoljcev, ki sta edina člana posadke MVP-7, je v plovilu tudi okoli 150 kg tovora. Na postajo, kjer ju pričakuje posadka MVP-6, bosta prispela po približno dveh dneh samostojnega poleta, to je v ponedeljek.

Ker so ameriški raketoplani po nesreči Columbie (STS-107), ki jo še vedno preiskujejo, do nadaljnega prizemljeni, zamenjava glavnih posadk na MVP tokrat poteka s pomočjo ruskih sojuzov. Nosilno raketo so iz montažno-poskusne stavbe (MIK) v četrtek prepeljali na izstrelitveno ploščad št. 1 (t.i. Gagarinski start), kjer so jo pregledali in napolnili z gorivom. Malenčenko in Lu sta v plovilo Sojuz TMA-2, ki je pod zaščitnim konusom na vrhu rakete, vstopila danes zjutraj, približno tri ure pred izstrelitvijo.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Izstrelitev rakete sojuz FG

tabSD.gif (826 bytes)

 

Malenčenko in Lu v sojuzu

tabSD.gif (826 bytes)

 

Na stopnicah pred raketo

tabSD.gif (826 bytes)



Copyright (c) Simon Zajc, vesolje.net 1997-2003

 



Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune