ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 



Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

20.09.2006 - Sojuz TMA-9 se je združil z Mednarodno vesoljsko postajo
Novice - Sojuz TMA-9 se je združil z Mednarodno vesoljsko postajo

 


Koroljov, Rusija

20.09.2006

CV-SZ

Piše Simon Zajc
Dopolnjeno
: 20.09.2006 ob 10:55

Povejte vaše mnenje na forumu!

Tričlanska rusko-ameriška posadka vesoljskega plovila Sojuz TMA-9 je danes ob 10:34 po našem času odprla loputo v modul Zvezda in vstopila v Mednarodno vesoljsko postajo (MVP). V ruski servisni modul je najprej priplaval poveljnik sojuza Mihail Tjurin, za njim je pred kamero prišla vesoljska turistka Anousheh Ansari, na koncu pa je vstopil še poveljnik odprave MVP-14 Michael Lopez-Alegria. V Zvezdi so jih pričakali člani 13. glavne odprave (MVP-13): poveljnik Vinogradov ter ladijska inženirja Williams in Reiter. Prenos srečanja so si v živo ogledali tudi v nadzornem središču v Koroljovu. Še danes bodo iz Sojuza TMA-9 v stari Sojuz TMA-8, s katerim se bo Ansarijeva čez devet dni vrnila na Zemljo, prenesli njeno po meri izdelano oblogo za sedež.


Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 20.09.2006 ob 07:25

Rusko vesoljsko plovilo Sojuz TMA-9 s tričlansko rusko-ameriško posadko se je danes zjutraj, ob 07:21 po srednjeevropskem času, uspešno združilo s spajalnim mehanizmom na zadnjem koncu ruskega servisnega modula Zvezda na Mednarodni vesoljski postaji (MVP). Združitev je potekala samodejno, s pomočjo sistema Kurs. Poveljnik plovila Mihail Tjurin, ladijski inženir Michael Lopez-Alegria in udeleženka poleta oziroma vesoljska turistka Anousheh Ansari bodo zatem, ko se bodo prepričali, da je povezava med ploviloma zrakotesna, vstopili v vesoljsko postajo. Tam jih pričakuje tričlanska rusko-ameriško-nemška posadka odprave MVP-13: poveljnik Pavel Vinogradov ter ladijska inženirja Jeffrey Williams in Thomas Reiter. Poveljnik naslednje glavne odprave (MVP-14) Lopez-Alegria in ladijski inženir Tjurin bosta v vesolju ostala naslednjega pol leta, Reiter pa še nekaj mesecev. Ansarijeva, ki je na MVP prispela v okviru kratkotrajne odprave (EP-11), se bo skupaj z Vinogradovim in Williamsom čez devet dni vrnila na Zemljo (v Sojuzu TMA-8).

Da bi omogočili današnji prihod Sojuza TMA-9, so strokovnjaki iz ruskega Centra za nadzor poletov (CUP) iz Koroljova pri Moskvi že včeraj poskrbeli, da se je od Mednarodne vesoljske postaje ločila ruska samodejna tovorna vesoljska ladja Progres M-56. Odslužena in s smetmi napolnjena ladja je po ločitvi od modula Zvezda znižala svojo orbito ter nekaj ur zatem zgorela v gostejših plasteh ozračja.

Posadka Sojuza TMA-9 na kozmodromu Bajkonur
Rusko vesoljsko plovilo Sojuz TMA-9
14. glavna posadka na MVP (MVP-14)
Mednarodna vesoljska postaja (MVP)

Srečanje v modulu Zvezda

tabSD.gif (826 bytes)

.

V rumeni majici Anousheh Ansari

tabSD.gif (826 bytes)

.

Pogled iz sojuza na vesoljsko postajo

tabSD.gif (826 bytes)

.

Sojuz TMA-9, v ozadju Zemlja

tabSD.gif (826 bytes)

.

______________________________________________________________________________________________
Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

Copyright
© Simon Zajc, vesolje.net 1997-2006

 



Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune