ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE     
OSTALO
FORUM                    
ISKANJE                    
 

 Portal o astronavtiki in astronomiji
Centralno Vesolje od leta 1997

  Vesoljska potovanja v prihodnosti Eseji in spisi, prispeli na razpis SZF

|< Začetek  << Nazaj  [106/172]  Naprej >>

Jaz astronavt in pobeg na Mars
Tilen Vočanec, OŠ Ivanjkovci 8.a

    Sem čisto navaden Zemljan in po poklicu sem astronavt. Nekega čisto navadnega dne sem se peljal z avtomobilom po ulici in kot po navadi poslušal radio. Ko sem se peljal, sem po radiu zaslišal, da naj bi se Zemlji približeval velikanski asteroid. Prišel sem domov in, ker sem sam(nimam družine), sem si spet vklopil radio, vendar sem sedaj poslušal neki drugi kanal. Spet sem zaslišal novico o velikanskem asteroidu, ki naj bi treščil v Zemljo. Sam pri sebi sem si mislil: »Moram ohraniti mirno kri in, če je vse to res, moram pobegniti z Zemlje«. Približno dva meseca kasneje so po radiu spet poročali, in sicer da naj bi že čez dva dni asteroid treščil v Zemljo. Naredi sem načrt. Če je danes četrtek, bo čez dva dni sobota, tako da moram pobegniti že jutri.
    Kot vsako jutro sem tudi danes, v petek, vstal se umil, oblekel in najedel. Nato sem sedel v avto in odšel v trgovino, da sem nakupil, kar bom potreboval za pobeg. Nakupil sem nekaj hrane in pijače ter se vrnil domov. Počakal sem, da se je zvečerilo. Ko je bila zunaj že tema, sem se pritihotapil v kozmodrom, se preoblekel v skafander in ukradel raketo. Odpravljal sem se namreč na Mars. Kar nekaj časa sem potoval in potoval. Vendar sem srečno prispel na Mars, a imel sem dva malo večja problema. Prvi je bil ta, da se mi je raketa zagozdila v Mars in ni bila več uporabna. Vprašanje časa je še bilo, kako dolgo bom lahko na Marsu ostal in za koliko časa zaloge hrane še imam (to je bil drugi problem). Ko sem stopil iz rakete, je bil sam pesek in nekakšne velike luknje, življenja pa ni bilo. Že spet sem bil osamljen, brez kakršnega živega bitja. Čez nekaj časa mi je začelo primanjkovati hrane in vedel sem, da bom umrl. Usoda mi je bila pač tako namenjena, če bi ostal na Zemlji bi umrl in zdaj, ko sem pobegnil na Mars, bom tudi umrl.
    Zmanjkalo mi je hrane in začel sem tavati po Marsu. Prišel sem do neke stavbe, na kateri so bile nekakšne čudne črke. Vstopil sem v stavbo, v kateri je bilo kar nekaj ljudi z veliko hrane. Poslušal sem, v kakšnem jeziku se pogovarjajo in ugotovil, da v angleškem. Neko mlajšo gospodično sem vprašal, kakšna stavba je to. Odvrnila mi je, da je trgovina in da je nedaleč od tukaj mesto. Najedel sem se in se odpravil v to mesto, kamor me je poslala tista gospodična. V tistem mestu sem se zaposlil kot bančni delavec in nekaj časa živel kar na ulici. Čez približno mesec in pol sem si kupil stanovanje, se čez nekaj časa poročil in ime tri otroke.
    Končno me je vsaj enkrat v življenju doletela sreča.

 Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune