ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE     
OSTALO
FORUM                    
ISKANJE                    
 

 Portal o astronavtiki in astronomiji
Centralno Vesolje od leta 1997

  Vesoljska potovanja v prihodnosti Eseji in spisi, prispeli na razpis SZF

|< Začetek  << Nazaj  [114/172]  Naprej >>

Vesoljska potovanja v prihodnost
Tjaša Žokalj, OŠ Velika Dolina, Jesenice na Dolenjskem

    Nekega petka v maju sem s svojimi ljudmi odšla v vesolje. Vzeli smo hrano, pijačo, teleskop, nočno svetilko, fotoaparat, astronavtske obleke in številne druge pripomočke.
    Na vesoljski ladji je bilo 15 ljudi, med njimi tudi jaz, poveljnik vesoljske posadke. Že po eni uri smo videli veliko planetov. Bili so zelo drobceni in zanimivi. Počasi smo se bližali Luni. Ko smo prispeli, smo si nadeli astronavtske obleke in prižgali računalnik. Astronavt nam je pustil pošto. V njej je pisalo, da moramo biti pozorni, tihi in pazljivi, kajti govori se, da na Luni živijo neznane osebe. Spodaj je še pisalo, da osebe niso nevarne. Svojim ljudem sem zaželela srečo in nato smo odšli iz vesoljske ladje. Hodili smo in hodili po suhih in neravnih tleh. Naenkrat pa smo zagledali nekakšno majhno jamo. Iz nje je kmalu pokukala smešna, zelena glava in nas pozdravila. Vsaj tako se nam je zdelo, saj ni govorila našega jezika. Čudno se je prevrnila in nam z roko nekaj kazala. Eden od mojih ljudi, po imenu Pepe, je ugotovil, da nam Nezemljan kaže pot. Sledili smo mu in pripeljal nas je do kralja Lune. Le-ta je imel dolgo brado, zelen obraz in majhno krono sredi zelene, plešaste glave. Vljudno nas je pozdravil in nas povabil na gostijo, saj je bil dobrega srca. Sprejeli smo povabilo in rajali pozno v noč, zvečer pa smo se poslovili in odšli. Dogodke sem zapisala v dnevnik. Zatem sem zadremala.
    Naslednji dan me je zbudil kuhar po imenu Branko in me poklical na zajtrk. Za zajtrk je bilo jajce na oko in ocvrt krompirček. Pilot mi je prišepnil, da čez pet minut prispemo na Mars. Hitro sem se oblekla, saj me je Mars še posebej navduševal. Končno smo prispeli. Lojze nas je preštel in ugotovil, da trije manjkajo. Ko mi je to povedal, sem ugotovila, da manjkajo Peter, Bojan in Gašper. Zdaj nas je bilo le še 12. Žal nam je bilo treh tovarišev, a smo vseeno morali dalje.
    Oblekli smo se v astronavtske obleke in odšli ven. Mars je bil zelo zanimiv planet. Žal mi je bilo, ker nismo videli marsovcev. Morali smo oditi, a ko smo hoteli vstopiti v vesoljsko ladjo, je ta kar naenkrat izginila. Začudeno smo pogledali in strah nas je bilo. Rok in Marko sta se odločila, da najdeta krivca za izginotje ladje. Po eni uri je mimo nas šlo 400 marsovcev. V rokah so imeli našo ladjo in kar je bilo še huje, tam sta bila tudi naša prijatelja. Bila sta mrtva.
    Nino, Neno, Miki, Orlando in Leon so se zapodili proti marsovcem. Vsi so bili krvavo rdeči in njihove oči so bile velike in rumene. Zagledali so nas in nas napadli. Bilo je veliko krvi, nazadnje pa smo zmagali. Pokopali smo tovariša in takoj odšli.
    Zdaj nas je bilo 10. Morali smo obiskati le še Sonce. Pilot nam je povedal, da prispemo na Sonce čez 12 dni. Vsi razen pilota smo se ulegli in zaspali. Spali smo 11 dni in ko je prišel 12. dan, smo se zbudili. Bilo je zelo vroče in takrat so Lojze, Nino in Neno pogledali skozi okno in naenkrat … Bum!! Vsi trije so umrli v eksploziji. Pepe, ki je dober znanstvenik, je ugotovil, da nas je zdaj le še 7.
    Pilot je z vso silo obrnil ladjo. Sledilo je še 12 ur za pot na Mars. Prispeli smo na ta planet in pilot je po štetju posadke ugotovil, da sva tam samo midva. Odšla sva in končno prispela najprej na Luni, kjer sva pozdravila prijatelje, potem pa še na ljubi Zemlji, kjer so naju že pričakovali.
    Ko sva prišla iz vesoljske ladje, naju je pozdravil krik množice. Kar pa je bilo najboljše, je bilo to, da sva videla vseh 13 preostalih prijateljev, ki so nama povedali, kako so prišli na Zemljo. Razložili so, da jih je direktor z zmajem odpeljal na Zemljo, kjer so jih oživljali z električnimi napravami. Na koncu pa so vsi dobili nagrado. Si lahko mislite, kakšno?
Vesoljsko ladjo.

 Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune