ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE     
OSTALO
FORUM                    
ISKANJE                    
 

 Portal o astronavtiki in astronomiji
Centralno Vesolje od leta 1997

  Vesoljska potovanja v prihodnosti Eseji in spisi, prispeli na razpis SZF

|< Začetek  << Nazaj  [135/172]  Naprej >>

Vesoljska potovanja v prihodnost
Mark Radmelič, OŠ Log-Dragomer, 9.b

    »Ekipa SG-1! Pentagon je odobril vašo misijo. Naj vas še enkrat opomnim, da s svojimi odločitvami odločate o usodi Goa-uldov. Če mirovni sporazum ne bo sklenjen, bomo primorani uporabiti postopek o kršitvi med-galaktične pogodbe, 27. člen, ki je bil določen leta 2030 na planetu Evkaliptus!« se je slišalo iz zvočnika.
    Izurjena ekipa SG-1 je bila sestavljena iz doktorja Blaža Oblaka, navigatorja Črta Mrzlikarja, vojaka Žana Perkoviča in poročnika Žige Mrzlikarja ter polkovnika Marka Radmeliča. Verjetno se sprašujete, kje so se spoznali. V osnovni šoli Log-Dragomer. V tistem času so bili z vesoljsko tehnologijo in med-galaktični potovanji (bolj kot kaj drugega) za luno. Dokler ni izumitelj Blaž Oblak izumil vojno plovilo Hypragalacticus, ki so ga naredili v Sloveniji. Kmalu je Amerika ponudila posadko, ki bo upravljala to ladjo. Vendar izumitelj ni hotel sprejeto ponudbe, saj je mesta že obljubil svojim prijateljem. Ne smem Vam pozabiti omeniti dejstva, da je Slovenija zdaj vodilna izdelovalka vesoljskih plovil in bojnih vesoljskih ladij, ki so zelo ekološka. Delujejo namreč na Hardcore Extreme Quad fosilno gorivo, ki za sabo ne pušča emisij.
    Ko je bilo navodil konec, se je ekipa SG-1 odpravila v Hypragalacticus. Danes se jim je res mudilo. V sektorju NCH091 so zaznali delce radioaktivnih snovi. Predvidevali so, da Goa-uldi kršijo pogodbo, ki prepoveduje imetje ali izdelovanje kakršnihkoli jedrskih orožij. »Pripnite si varnostne pasove,« je rekel operacijski sistem, katerega izumitelj je Črt. Ladjo je pilotiral Črt. Imel je dolgoletne izkušnje s pilotiranjem, zato smo mu vsi zaupali. Vse je moralo biti preračunano, saj pri atomski hitrosti zadostuje tisočinka odstopanja, da gre vse narobe. Navigator je vtipkal koordinate in motor je zarohnel. Ladja je s pospeškom svetlobne hitrosti odletela v temo…
    Čez nekaj minut so pristali na planetu Napalm. »Tukaj naj bi podpisali pogodbo in zasegli sporne predmete?« je jasno izrazil dvom Žan. Pogledal je okoli sebe. Posadka je bila brezhibna. Vsi so bili obdani z energijskimi ščiti, na hrbtu so jim visele avtomatski energijski minometi, njihov vesoljski avto pa se je kopal v žarkih zvezde po imenu Shiny. Usedli so se v avto in se začeli peljati proti vojaškemu oporišču. Na manj kot pol poti jih je zadela manjša protitankovska raketa, a je bila dovolj močna, da je posadko prepričala da izstopijo.
»Mislim, da s pogodbo ne bo nič. Po moje ne vedo s kom imajo opravka,« je rekel Mark.
    Blaž je predlagal postopek likvidacije planeta. Kar nekaj časa so razmišljali. Iz stanja zamaknjenosti jih je zbudila šele Flash granata, ki se je detonirala nevarno blizu njih. »Prav. Ampak mislim, da bi bilo to pametno narediti s torpedi in ne s pestmi?!« je še pripomnil Žan.
    »Seveda. Ukazujem umik! Tako ali tako so v premoči. Poznajo teren in več jih je! Saj nimamo izbire. Če nima nihče proti, predlagam vrnitev v Hypragalacticus!« je rekel Mark. Stekli so do ladje. »»Tole bo frka, ti pravm. Že čiz na začetku bi ih mogl zasut z uranom pa plutonijem. Golazen predrzna!«« je izjavil Žiga. Ladja se je hitro dvignila in umaknila iz dometa Goa-uldov. »Prosim za dovoljenje, za izstrelitev prvega plutonijevega torpeda. Moč: 50.000 gN. (100.000 večja moč kot atomska bomba). Črt je vtipkal sprožilni ukaz in 30 metrska bomba je poletela med nič hudega sluteče, omejene in neprijazne Goa-ulde.
    »Kako lep ognjemet. Poglej, tam je hišo pognalo v zrak skoraj 600metrov visoko.« je ob cigari govoril Blaž.
    Na zemlji, 3 mesece kasneje so praznovali srečni povratek ekipe in uspešno opravljeno misijo. Očitali so jim samo vesolje-varstveniki, vendar ko je pijača naredila svoje, so bili vsi veseli. »Polkovnik! Polkovnik! General Vas potrebuje. Nujno je!« se je slišal glas Markovega nadležnega tajnika. »…o ja. Pozdravljen general. Seveda… Aha, ja veste da bomo. Ja, razumem.. Bom sporočil ostalim in lahko vam zagotovim da ne bodo navdušeni! Ah, nič ne de. Se vidimo torej čez nekaj ur. Lepo se imejte!« se je čim hitreje hotel znebiti generala.
    Vsi so vedeli, kaj je pomenil ta klic. Ekipa je bila čez 5 minut pripravljena na naslednjo akcijo. »Misija bo morda zahtevala žrtve, zato naj reve ostanejo doma!« ha-ha, zelo smešno so v en glas odvrnili generalu. Do zob opremljeni in oboroženi so se …
    Ups, to je pa že druga zgodba in zaenkrat naj ostane nezapisana…

 Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune