ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE     
OSTALO
FORUM                    
ISKANJE                    
 

 Portal o astronavtiki in astronomiji
Centralno Vesolje od leta 1997

  Vesoljska potovanja v prihodnosti Eseji in spisi, prispeli na razpis SZF

|< Začetek  << Nazaj  [137/172]  Naprej >>

VESOLJE IN DOMIŠLIJA
Nina Zakrajšek, OŠ Marije Vere Kamnik, 9.b

    Danes pravijo, da o vesolju vemo že veliko, vendar bi se morali zavedati, da bo ta ogromen prostor še nekaj časa tako imenovani 'faktor x'.
    Sama sem vesolje poimenovala skrinjica skrivnosti. Že ko sem bila majhna, sem rada občudovala zvezde, luno, iskala sem zvezdne utrinke in si vedno znova zaželela kaj novega. Ker sem bila še otrok, nisem razumela, zakaj so ozvezdja vedno na drugem koncu in zakaj je luna enkrat velika, drugič pa popolnoma neopazna. Vedno se mi je vse skupaj zdela neka velika zmeda, ki nima ne repa in ne glave. Danes vem, da se celotna stvar nanaša le na vrtenje naše Zemlje, vendar imam kljub temu še vedno ista vprašanja, kot sem jih imela pred enajstimi leti. Teh vprašanj se bolj ali manj ne splača raziskovati, zato sem se odločila, da bom ostala na isti točki. Vesolje bo zame kot pravljica, ki nima konca, in kot školjka, ki se noče odpreti.
    Spominjam se neke noči na morju, ko sem z odprtimi očmi strmela v zvezde. Na vsak način sem želela oditi na Luno. Stegovala sem roke, čeprav sem se zavedala, da se dotikam le nežnega poletnega vetra. Nato sem zaprla oči in odšla v svoj svet domišljije. Višja sila me je vzdignila in me popeljala stran od resničnosti, bližje k moji norosti. Okoli mene so se vrtele raznobarvne luči, dokler nisem prišla nekam, kjer je bilo stičišče moje domišljije. Moja lastna luna, moje sanje, trenutek, ko se realnost spremeni v blaznost. Vse je bilo natanko tako, kot sem želela. Na svoji luni sem lahko kontrolirala misli vseh, ki sem jih poznala, in imela sem oblast razmišljanja sebe in drugih. Okoli mene so se vrtele zvezde in občutek je bil čudovit.
    Kar naenkrat pa je bilo vsega konec. Odprla sem oči in pred seboj zagledala luno, ki ni bila moja, temveč čisto navadna polna luna. Tisti trenutek sem se zavedala, da je name učinkovala neka čudna moč, ki je še sama ne morem in ne znam opredeliti.
    Danes še vedno rada zrem v zvezdnato nebo in občudujem utrinke. Zame pogled v vesolje predstavlja sprostitev, nekateri pa si vedno znova zastavljajo vprašanja, ki so kot nepopisana knjiga, in ravno zato bo zame vesolje ostala moja skrinjica skrivnosti.

 Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune