ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE     
OSTALO
FORUM                    
ISKANJE                    
 

 Portal o astronavtiki in astronomiji
Centralno Vesolje od leta 1997

  Vesoljska potovanja v prihodnosti Eseji in spisi, prispeli na razpis SZF

|< Začetek  << Nazaj  [154/172]  Naprej >>

VESOLJSKA POTOVANJA V PRIHODNOSTI
Anja Zupančič, OŠ Tončke Čeč, 8.b

    Mesto Švaplovo je že več let enolično. Ljudje so zdolgočaseni, saj se nikoli nič ne dogaja. Ulice so puste in prazne in nikjer ni videti znakov življenja. Ko pa Blažek najde zanimivo skrinjico, se ne more upreti želji, da bi jo odprl.
    Skliče nekaj prijateljev in jim pokaže zaklenjeno skrinjico. Odločili so se, da jo bodo odprli. Radovedni Blažek je stopil do nje in jo prijel v roke. Po kratkem razmisleku jo je odprl. V trenutku, ko je odklenil skrinjico, ga je poklicala mama. Skrivnostno skrinjico je pustil odprto in odšel je na kosilo. Pričela se je huda nevihta, kakršne ni bilo že več sto let. Nevihta je poškodovala mesto in uničila nekaj hiš. Ko se je nevihta pomirila, so iz porušenih hiš pogledali prestrašeni obrazi.
    Izza tobogana je pogledal Blažek in zagledal debele močne vrvi, ki so visele z oblakov.
Vedel je, da je za to katastrofo kriva izginula skrinjica, ki jo je pustil odprto. Zaradi strahu so se vsi skrili v hiše, ki niso bile dokončno porušene. Toda Blažku radovednost ni dala miru. Povzpel se je na prvo vrv in plezal do mehkih, belih oblakov. Splezal je čez oblake in od začudenja onemel. Bil je močno razburjen. Česa tako prečudovitega še ni videl. Planet je bil poln čudovitih, cvetočih rož. Iz zelenih hribov je tekla kristalno čista voda in se zlivala med okrogle, sive kamne, ki so ležali na sijoči travi. Sprehodil se je po planetu in si ga ogledoval. Po dolgem sprehodu se je odločil, da bo to nekaj časa njegova skrivnost. Neopazno je splezal nazaj v mesto in poiskal skrinjico. Ko jo je našel, je odprto postavil pod posteljo. Stekel je v drugo ulico in za planet povedal Evgenu. Evgen je bil Blažkov najboljši prijatelj.
    Razkazal mu je planet in vse njegove zanimivosti. Blažek najprej ni bil prepričan, če naj o planetu pove staršem, a se je čez čas odločil, da bo.
    Z Evgenom sta odšla do staršev in jima razložila zadevo. Najprej jima nista verjela, nato pa sta ju prepričala. Hotela sta videti planet, zato sta prosila Blažka, naj jima ga pokaže. Obiskala sta planet in uživala v čudovitem razgledu. Planet jima je bil neznansko všeč. Poklicala sta vse ostale meščane in jim razkazala planet.
    Zaradi popolnega uničenja mesta so se vsi preselili na cvetoč planet in si ustvarili novo življenje. Po nekaj mesecih so si ustvarili novo mesto in pozabili na starega. Blažek in Evgen sta zbrala vse stvari, ki so ju spominjale na njuno prijateljstvo. Poiskala sta kovinsko škatlo in vanjo spravila vse te reči. Škatlo sta zakopala in narisala zemljevid kraja, kjer se škatla nahaja.
    Po več deset letih sta zemljevid našli hčerki Blažka in Evgena, ki sta bili prav tako najboljši prijateljici. Ker sta bili še majhni, sta bili zelo radovedni. Stikali sta po očetovih sobah in našli zemljevid. Odpravili sta se za hrib, ob potoček, med cvetoče rože. Tam sta izkopali škatlo in si ogledali vse predmete iz nje. Otroci obeh družin so zakopali isto škatlo z novimi predmeti. Vsak prebivalec planeta je imel svojega najboljšega prijatelja in vsi najboljši prijatelji so zakopali novo škatlo. Ta planet ni bil nikoli enoličen in v njem se je vedno dogajalo kaj lepega.

 Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune