ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE     
OSTALO
FORUM                    
ISKANJE                    
 

 Portal o astronavtiki in astronomiji
Centralno Vesolje od leta 1997

  Vesoljska potovanja v prihodnosti Eseji in spisi, prispeli na razpis SZF

|< Začetek  << Nazaj  [23/172]  Naprej >>

Lakiputa spozna Zemljo
Asja Masnoglav, OŠ Rakitna, 5.c

Živijo! Sem Lakiputa, stara sem 2 leti, živim na planetu Maklaj, imam 10 krakov, 23 glav in imam zelo velike žnablje (ustnice).
A tako, pravite, že nestrpno čakate mojo zgodbo? No pa začnimo: začelo se je tako, da je točno na moj vrt priletela neka velika, špičasta stvar. Joj, samo še povem, da sem roza barve, zdaj sem se pa čisto zmedla, kje smo že ostali?
Aha pri tisti špičasti stvari. Bila je svetle barve. Ne vem katere, ker poznam samo roza barvo. Potem pa je postajalo vedno bolj zanimivo. Iz te špičaste stvari so prišli neki grozni stvori s štirimi izboklinami. Iz teh izboklin je štrlelo še 20 izboklin. Imeli so samo eno in še to zelo majhno glavo. Skrila sem se in jih skrivno opazovala. Hodili so kot race v mojem ribniku in bili so grozne barve.
Potem pa je ena od teh stvorov prišla do mene, me zgrabila za krak in me odnesla v tisto špičasto stvar. Tam so vame vstavili čip, s katerim naj bi mi sledili ves čas. Odnesli so me v sobo, v kateri je bila zelo čudna postelja in neka luč. Z lučjo so svetili vame. Še zdaj me od tega bolijo oči!!! Nazadnje pa so mi kazali neko sliko okrogle stvari, ki je bila različnih barv. Kolikor sem jih razumela, se mi zdi, da me bodo na to okroglo stvar odpeljali in da bom tam ostala 1 leto ali 2, ne vem kaj vse so govorili. Opazila sem, da nismo več na mojem planetu.
Dobila sem neko knjigo, ki je bila v moji pisavi. Notri je bila slika tiste okrogle stvari. Pisalo je Zemlja, Zemlja pa je modre, rjave in zelene barve, čudno se sliši, vsaj zame. V tej knjigi so bile tudi neke čudne živali kot so ovca, medved, volk, maček, žaba in pes. Zanimivo pa je bilo tudi spoznati različne barve, električne naprave, nakit, ljudi, števila, črke in kreme. Žaba je bila zelo podobna meni. No, vsaj krake je imela take, kot jih imam jaz. Potem pa so mi dali še eno knjigo, v kateri je vse to prevedeno v njihov jezik! Njihov jezik se tako čudno sliši. Moram pa priznati, da sem se izgovorjave tega jezika (slovenščine) zelo težko naučila. Pa tudi pisave sem se zelo težko naučila, a mi je uspelo.
Ko sem se vse naučila, so me odnesli v sobo svetlo modre barve. Tam so bili podobni stvori, kot sem jaz. Bili so različnih barv kot so zelena, modra, rjava, rumena, bela, kot tista špičasta stvar in nekateri so bili celo roza kot jaz. Hitro smo se spoprijateljili. Izvedeli smo, da nas peljejo na Zemljo zato, da nas bodo raziskovali. Mogoče bodo katerega celo ubili!
Hitro smo začeli razmišljati kaj bomo naredili. Razmišljali smo in razmišljali, potem pa se je Lunk spomnil, da moramo najprej zaustaviti raketo. Ampak kako?
1. Moramo oditi iz te sobe.
2. Moramo poiskati sobo v kateri upravljajo raketo.
3. Iz sobe za upravljanje moramo odstraniti ljudi.
4. Naučiti se moramo voditi raketo.
5. Vrniti se moramo vsak na svoj planet.
Meni se zdi to čisto lahko. Še lažje pa bo, ker mi bodo prijatelji pomagali.
Lotili smo se prve lekcije. Moja najboljša prijateljica Neptu, ki je največja, je vse spravila izza ograje. Potem je Mirmir, ki se spozna na ključe, naredil iz stola ključ, tako da smo lahko prišli ven iz sobe. Vedik je poiskal sobo, v kateri upravljajo raketo. Naslednje, kar smo naredili, je bilo zelo težko. Iz sobe za upravljanje smo morali spraviti ljudi. Lotili smo se dela. Jaz, Jolo, Malej in Ralika smo jih zvezali, drugi pa so jih odnesli v sobo za nezemljane in jih zaklenili. Potem smo zbrali skupne moči in upravljali raketo. Vsak se je vrnil na svoj planet. Ljudje pa so ostali na raketi, ki smo jo poslali na Zemljo.
S prijatelji se še videvamo. Če sem čisto iskrena, sem se malo zaljubila v Lunka. No, v bistvu se je on tudi vame! Samo ne vem, kaj zdaj to pomeni. Moram pa še povedati, da grem s svojim vozilom mikolaj zelo rada k Lunku na luno. Velikokrat pa obiščem tudi Nepto na Neptunu.
Srečujem tudi druge prijatelje, ki sem jih spoznala in to dogodivščino si bom zapomnila za zmeraj. Zelo sem vesela, ker zdaj nisem več tako osamljena!

 Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune