ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE     
OSTALO
FORUM                    
ISKANJE                    
 

 Portal o astronavtiki in astronomiji
Centralno Vesolje od leta 1997

  Vesoljska potovanja v prihodnosti Eseji in spisi, prispeli na razpis SZF

|< Začetek  << Nazaj  [36/172]  Naprej >>

VESOLJSKO POTOVANJE V PRIHODNOSTI
Lara Oset, Osnovna šola Frana Roša, Celje, 6.a

    Pisalo se je leto 2103. Bila sem uslužbenka v NASI. Pripravljali smo se na polet v galaksijo Pentogalactus, ki je od Zemlje oddaljena 500 milijard svetlobnih let. Za vzlet smo izbrali najnovejše vesoljsko plovilo – Extraspeed 3000. Ko smo se vkrcavali na plovilo, se mi je srčni utrip močno povečal. Čeprav sem bila izkušena, nisem vedela, kaj naj od potovanja pričakujem. Kaj če se kaj zalomi …  
    Sedim v raketi. Kar naenkrat zaslišim odštevanje sekund do vzleta. 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, 0! Še preden sem se zavedla, smo vzleteli. Vesolje je bilo isto, kot se mi je ohranilo v spominu. Magično. Lesketajoče se zvezde, vrteči se planeti okoli svojih sonc in Zemlja med njimi majhna kot zrno peska med žogami. Nadaljevali smo pot. V sekundi smo prepotovali milijardo svetlobnih let. Ne morem si predstavljati, kako počasi so letele rakete v 20. stoletju. Ni minilo 9 minut, ko smo že prispeli v galaksijo Pentogalactus. Ta galaksija je bila 200 – krat večja od naše. Planeti so bili ogromni in mogočni, da je bil Uran proti njim kot bolha na kitu. 
    Planet Orfej, ki je bil najmanjši, je bil identičen Zemlji. Kontinenti so bili enako razporejeni in enake oblike. To me je zelo začudilo. Ker smo bili radovedni, smo se spustili in pristali. Tam so živela bitja! A niso bila le živa bitja. Bili so ljudje! Tako kot mi! Ali smo odkrili ljudi v čisto drugi galaksiji? Pristali smo na območju, kjer je pri nas Francija. Res so bili ljudje. Izgledali so enako kot mi! Imeli so enako govorico kot mi, ljudje na Zemlji. Govorili so francosko. Odpravili smo se na območje Anglije. Tam so govorili angleško. Planet Orfej smo kmalu preimenovali v Zemlja 2. Pretreslo nas je. Enak planet? Enaki ljudje? Enaka govorica? Vse je bilo resnično! Na Zemlji 2 smo preživeli veliko časa. Ugotovili smo, da se razlikujemo le po eni stvari. Tam so ljudje živeli povezano, vedno so si med seboj pomagali …  
    Odpravili smo se tudi v Slovenijo. Vse je bilo, kakor poznamo z Zemlje. Medtem ko so si drugi ogledovali mesta, sem se odpravila v Celje, v svoje stanovanje. Tam je bila moja dvojnica! Bila je enaka kot jaz. Vprašala sem jo, kako ji je ime. Zaprla sem oči in jih spet odprla. Še vedno je stala pred mano. Bilo je, kot bi gledala samo sebe. Pohitela sem nazaj k svojim sodelavcem in jim povedala, kaj se mi je zgodilo. Najprej mi ni nihče verjel, a ko smo se odpeljali v njihove države, mesta in stanovanja, so videli, da govorim resnico. Vsi smo bili zelo presenečeni. Zdelo se je tako neresnično. 
    Vsi naši dvojniki so nam povedali, da že dolgo vedo za našo Zemljo, a se nam niso želeli približati, ker so se bali, da bi njihova kultura propadla; da si med seboj ne bi več toliko pomagali in bi postali bolj podobni nam, ljudem na Zemlji 1. Želeli so, da se razvijemo v dobrotljivosti in solidarnosti, kot so se oni. Upali so, da se bodo naše poti sešle. In so se. Z našim prihodom.
    Po vrnitvi na Zemljo 1 smo ljudem predstavili svojo odkritje. Predavali smo po vsem svetu. Razkazovali smo slike in videe, ki smo jih posneli na Zemlji 2, znani po imenu Orfej. Ljudje so dvomili. Njihove bojazni pa smo pregnali, ko smo jim predstavili svoje dvojnike. Tisoče obiskovalcev se je spraševalo, kako je to mogoče.
    Po predavanju je vsakdo lahko poklical svojega dvojnika na Zemljo 2, saj smo vedeli, da nam bodo težko verjeli brez trdnih dokazov.
    Po tem odkritju so se razmere na svetu začele močno in hitro izboljševati. Ljudje so se začeli zgledovati po Orfejcih in si med seboj začeli pomagati. Svet je postal boljši in bolj prijazen prostor za življenje. 

 Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune