ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE     
OSTALO
FORUM                    
ISKANJE                    
 

 Portal o astronavtiki in astronomiji
Centralno Vesolje od leta 1997

  Vesoljska potovanja v prihodnosti Eseji in spisi, prispeli na razpis SZF

|< Začetek  << Nazaj  [40/172]  Naprej >>

NOV DRUŽINSKI ČLAN
Štefan Lah, OŠ Toneta Šraja Aljoše, Nova vas, 6. razred

    Že večer se je začel čudno. Ko sem vstopil v sobo, sem se ustrašil postelje. Zdelo se mi je, da se je nekaj premaknilo. Dolgo časa sem strmel v temo. Nič ni bilo in sem mirno zaspal. Okrog polnoči sem se zbudil in zagledal črno piko. Zakričal sem: »Lopov, lopov!« V sobo je pridirjala mama in me vprašala, zakaj tako rjovim, da bom prebudil celo vas. Odgovoril sem ji: »V tej sobi so lopovi ali pa duhovi.«
    »Nič ni, ti samo mirno zaspi nazaj,« me je potolažila. Komaj je zaprla vrata, sem zaslišal droben glas: »Živijo, prijatelj!« Na široko odprem oči in zagledam Marsovca. Na smrt se prestrašim. Pa vendar ga vprašam, kdo je in od kod prihaja, kaj dela tukaj.
    »Sem Marsovček Jožek, izgubil sem se in padel iz vesolja. Zdaj pa iščem prijatelja, da bi mi pomagal poiskati starše, brata in sestro.« Obljubil sem mu pomoč. Rekel sem mu, naj zaspi in da bova šla zjutraj v akcijo. V trenutku je zaspal in kmalu sem se mu pridružil. Ko sem se ob 7. uri zjutraj zbudil, je že hodil gor pa dol, gor pa dol po hodniku. Vprašal sem ga: »Ja, kaj pa delaš tu na hodniku?«
    »Razgibavam kolena za zdravje,« je bil njegov odgovor, kot iz topa. Povabil sem ga, da naj gre z mano v šolo. Ampak ni hotel, všeč mu je bilo pri nas doma.
    »Pa postani naš družinski član,« sem mu dejal. »Predstavil te bom družini, prijateljem, sošolcem …« Po pouku sem ga res predstavil. Namesto lopovov in duhov sem spoznal novega prijatelja in hkrati novega družinskega člana.
    Že po nekaj dneh se je popolnoma udomačil. Vsi smo ga imeli radi. Še zdaj je naš Zemljan.
 

 Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune