ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE     
OSTALO
FORUM                    
ISKANJE                    
 

 Portal o astronavtiki in astronomiji
Centralno Vesolje od leta 1997

  Vesoljska potovanja v prihodnosti Eseji in spisi, prispeli na razpis SZF

|< Začetek  << Nazaj  [47/172]  Naprej >>

VESOLJE
Žan Pogač, OŠ Ribnica na Pohorju, 6. razred

    Vesolje? Hmm! To je ena velika packa sredi nečesa. Ja, to je vesolje. Nekega dne sva s kužkom Alijem šla na sprehod. Zagledala sva avtu podobno reč in si jo ogledovala od blizu. Naenkrat se je iz odprtine v prtljažniku iztiskal listek:
    OBVESTILO
    Pojutrišnjem bomo z Dornikove ravne odleteli na potep po vesolju. Seveda bomo vaju uspavali za 10 000 let in minilo bo kar hitro. Zjutraj bodita tu točno ob šesti uri. Prosimo, da starši podpišejo obvestilo.

S spoštovanjem
Podpis staršev:                                                                                                          V A Z A
Visoko kvalitetno ameriško združenje astronavtov

    Ali me je pogledal, kot bi znal brati obvestilo. Odhitel sem domov in mama me je najprej, ko sem ji pokazal obvestilo, okregala, da bom z njenim podpisom spet ponarejal opravičila za šolo, a sem ji vse razložil. Seveda sem si to silno želel in mama se je po peturnem pregovarjanju le odločila, da podpiše.
    V soboto sva z Alijem odšla zjutraj na Dornikovo ravno, kjer je čakala vesoljska ladja. Vstopil sem in na strehi zagledal ekran. Pisalo je: »Preden vstopiš, si natakni skafander, ki je v železni omari.« Z Alijem sva oblekla skafander in odšla pogledat na ekran. Pisalo je, naj pritisnem rdeči gumb. Najprej nisem mislil, a vendar se je Ali spotaknil ob metlo, ki je nato odletela natančno na rdeči gumb. Zabliskalo se je in vrglo naju je na tla. Slišala sva le še: 3, 2, 1, VZLET in zaspal sem za 10 000 let.
    Zbudil sem se v pravi raketi, a je Ali še spal. Preko zvočnika se je oglasil čuden glas: »Dobrodošli leta 12009 ob 28. uri v ozvezdju Mir.« Videl sem Zemljo in še deset planetov. Glas je nadaljeval: »Iz tega zornega kota vidimo Merkur, Venero, Halle Hop, Zemljo, Jupiter, Saturn, Orožje, Pomoč, Lepoto, Uran in pa Narnio.«
    Pristali smo na Merkurju, kjer smo se srečali s prebivalci tega planeta.
    Pogled na Zemljo ni bil lep, ampak jaz temu planetu ne bi rekel Modri planet, ampak Zarjaveli planet.
    Poslovili smo se in odšli naprej na Sonce. Tam je bilo ravno prav za sončenje in še Ali si je lahko slekel skafander, saj je znal dihati metan. Meni se je že vrtelo in odleteli smo na Zemljo.
    Mama in oče sta se ob mojem poletu v vesolje zamrznila za 10 000 let, ko sem ju odtalil, smo zaživeli spet normalno življenje.
    Naj vam povem, prijatelji, da je bilo lepo. Pogrešal sem hrano iz domače kuhinje, brata in starše. Ali pa je pogrešal krtačko in brikete Pedigree.

 Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune