ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE     
OSTALO
FORUM                    
ISKANJE                    
 

 Portal o astronavtiki in astronomiji
Centralno Vesolje od leta 1997

  Vesoljska potovanja v prihodnosti Eseji in spisi, prispeli na razpis SZF

|< Začetek  << Nazaj  [48/172]  Naprej >>

OBISK TUJEGA PLANETA
Karin Šturm, OŠ dr. Bogomirja Magajna Divača, 6. razred

    Vsak večer se rada zazrem v nebo in premišljujem, kaj bo čez petdeset ali več sto let in kakšno je življenje na drugih planetih.
    Pred sabo zagledam čudno vesoljsko plovilo. Radovedno vstopim in vidim še bolj čudno posadko. To sploh niso ljudje, so kot nekakšni čudni roboti z dvema glavama, petimi rokami, tremi nogami, las pa sploh nimajo. Namesto njih jim iz glave štrlijo antene, tudi kože nimajo. Podobni so okostnjakom. Tako se prestrašim, da skoraj padem s stopnic. Pozdravijo me in me povabijo, naj si ogledam njihov planet. Med potjo sem vsa trda od strahu in bojim se, kaj bo šele na njihovem planetu. Že od daleč ga vidim, je v obliki nekakšne kombinacije ribe, mačke in psa. Čutim, da bom od strahu padla v nezavest. Kmalu pristanemo na njihovem planetu. Ko se ozrem okoli sebe, vidim, da sploh nimajo hiš, ampak nekakšne dolge, nizke cevi brez oken in vrat. V njih pa je polno teh čudnih bitij. Povabijo me naprej in mi ponudijo kozarec fluorescentno zelene pijače in krožnik modrih tablet. Čudno jih pogledam, a molčim in peljejo me naprej. Pokažejo mi izvire njihove »fluorescentne vode« in drevesa, kjer ni ne listov, cvetov in ne sadežev. Namesto njih na njih dozorevajo raznobarvne tablete. Tudi živali so takšne, kot bi bile sestavljene iz dveh različnih vrst. Vse je tako nenavadno in drugače, čeprav so ti »ljudje« zelo prijazni. Povejo mi, da imajo dve glavi, zato da hitreje mislijo. Pet rok, zato da čim več in bolj hitro delajo, in tri noge, zato ker so hitrejši, saj avtov in drugih prevoznih sredstev sploh nimajo. Lune in sonca, dežja in snega, megle in oblakov sploh ne poznajo. Tudi miz, stolov in postelj nimajo. Vse polno je računalnikov, MP3, MP4 in drugih naprav. Tudi njihovi otroci se učijo neke čudne meni nepoznane formule in račune.
    Z mojega potovanja me pokliče poznani glas moje mame, ki me opozori, da bo treba spat. Upam, da taki planeti obstajajo samo v moji domišljiji in želim si, da naš planet ne bi ostal brez vode, hrane, lepih gozdov in cvetočih polj. Da bi me še naprej obdajale živali in ljudje, ki me osrečujejo in jih imam rada.

 Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune