ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE     
OSTALO
FORUM                    
ISKANJE                    
 

 Portal o astronavtiki in astronomiji
Centralno Vesolje od leta 1997

  Vesoljska potovanja v prihodnosti Eseji in spisi, prispeli na razpis SZF

|< Začetek  << Nazaj  [68/172]  Naprej >>

DRŽAVLJANKA NOVE GALAKSIJE
Kristina Matevljič, OŠ dr. Bogomirja Magajna Divača, 7.b

    Živimo v času, ki za nas mlade, ki komaj stopamo v življenje, ni najbolj rožnat. Pestita nas gospodarska kriza in recesija, ki puščata za sabo številne ljudi v revščini in brez izhodnem položaju. Poleg tega nas ogrožajo številne naravne katastrofe in nalezljive bolezni, ki se človeštvu maščujejo za mačehovski odnos do okolja. Zato mladi čutimo, da je zadnji čas, da nekaj ukrenemo in zaživimo bolj kvalitetno življenje.
    Tako sem se odločila. Dobro se bom učila in ko bom odrasla, bom postala poveljnica vesoljske ladje. Ta bo zelo moderno in hitro vesoljsko plovilo. Pristala bo lahko sredi vsakega travnika. Poganjala jo bo energija vetra in tako ne bo onesnaževala okolja.
    Nanjo bom povabila vse svoje sorodnike in prijatelje. Seveda ne bom pozabila na našo psičko Piko. Odpeljali se bomo v novo galaksijo, ki jo bomo imenovali Zvezda novega upanja. Tam je zagotovo planet, na katerem so reke, jezera, travniki in gozdovi, ki še niso prizadeti od človeškega pohlepa in brezbrižnega hrepenenja po materialnih dobrinah. Človeštvo je prizadejalo Zemlji velike rane in zato iščem nove možnosti, kjer bomo začeli znova. Naselili se bomo na planetu Pikalo. S prebivalci, ki tam živijo, bomo sprejeli kompromis in ne bomo ponavljali usod Indijancev v Ameriki in Aboriginov v Avstraliji, ki so izgubljali svoja življenja in zemljo zaradi naseljevanja belcev, ki so hoteli biti absolutni vladarji na tuji zemlji. Za vse bo dovolj prostora in dela. Skupaj bomo zgradili življenje, kjer ne bo krivic in poniževanja. Vozili se bomo s kolesi in hodili peš, da ne bomo onesnaževali Pikaloja in povzročali težkih prometnih nesreč, v katerih bodo žrtve mladi ljudje. Veliko se bomo družili in pogovarjali, ne bomo se zapirali pred televizorje in računalnike. Imeli se bomo radi in spoštovali drug drugega. Ne bomo dopustili, da bodo nekateri neizmerno bogati, drugi pa bodo umirali od pomanjkanja in lakote. Orožja ne bomo izdelovali, ker je že na Zemlji veliko nepotrebnih vojn, ki za sabo puščajo številne sirote, pohabljene otroke, strah, obup in solze.
    Naša Pika bo kraljica Pikaloja. Na glavi bo nosila velik klobuk, okrog vratu bo imela rdečo pentljo. Vsi jo bodo razvajali in ji prinašali najboljšo pasjo hrano. Ona bo zadovoljna mahala z repom in hodila na dolge sprehode. Ljudje si bodo vzeli čas zanjo, ker jih ne bo preganjal čas in strah pred izgubo službe. Dolge popoldneve bomo preživljali v naravi.
    Pikalo bo sanjska oaza, tam bom našla svoj mir in srečo. Vsi ljudje bodo imeli službo in dovolj prostega časa za prijatelje in sorodnike.
    Z vesoljsko ladjo se bom odpravila na obisk na Zemljo. Zemljane bom posvarila, da je lahko življenje dosti lepše, le veliko dobre volje je za to potrebno. Vse bi zmogli, če bi le hoteli.

 Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune