ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE     
OSTALO
FORUM                    
ISKANJE                    
 

 Portal o astronavtiki in astronomiji
Centralno Vesolje od leta 1997

  Vesoljska potovanja v prihodnosti Eseji in spisi, prispeli na razpis SZF

|< Začetek  << Nazaj  [8/172]  Naprej >>

MOJE SREČANJE Z JUPITERJANCI
Nejc Suban, OŠ Danile Kumar, 3.c

Vedno me je zanimalo vesolje in življenje na planetih. Želel sem si spoznati planet Jupiter. Je največji planet v osončju. Jupiter potrebuje 11,86 leta, da obkroži Sonce. Obdaja ga prstan, ki ga Zemljani ne vidimo. Ima 16 lun, oddaljen je 778,36 milijonov km od Sonca.

Prvo poglavje
Priprave na potovanje

Moje potovanje na Jupiter se začenja. Oblekel sem si astronavtsko obleko. Vesoljska ladja me je popeljala k novim dogodivščinam in raziskovanju. Na Jupitru so vesoljčki, ki so majhni. Imajo kosmata ušesa in noge, nimajo repa. Meni so se zdeli podobni majhnim zelo prisrčnim kužkom. Jupiterjančki hodijo v vrtec. Igrajo se s kamni. Veliki Jupiterjanci pa lebdijo v zraku. Delajo v službah. Življenje na Jupitru poteka umirjeno brez hrupa. Ne poznajo avtomobilov, računalnikov in televizije. Po Jupitru se premikajo tako, da lebdijo v zraku in plavajo. Jejo zrak in pijejo vodo, ki jo dobijo iz ledeno mrzlih oblakov. Sam sem na Jupiter pripeljal robota Smetka, ki bo poskušal živeti z Jupiterjanci. Poročal mi bo kaj delajo in kako se počuti on in kako Jupiterjanci. Moj robot Smetko naj bi postal učitelj Jupiterjančkov saj še kar dobro govori Jupiterjansko. O vsem kar se bo in se dogaja mi bo poročal preko e-pošte in sms-ov. Upam, da bo moj robot Smetko z električnimi napravami razveselil tudi Jupiterjance. Sam pa bom še obiskal ta planet in ga podrobnejše raziskal. Vesel sem, da sem obiskal planet Jupiter, Jupiterjance in Jupiterjanke. Ob skupnih dogodivščinah sem dobil dobre prijatelje in Jupiterjansko ime Jomus. Le njihovega jezik se še nisem naučil. Upam, da se ga bom kmalu naučil.

Drugo poglavje
Ponovno potovanje na Jupiter

Smetko in jaz razveseliva Jupiterjance s ponovnim obiskom. Vprašal sem jih kaj jejo. Jedo Jupi hrano. Njihovim malim pa je najbolj všeč Jupi puding, velikim pa je všeč Jupi žota. Njihova hrana pa se imenuje Jupi. Planet izgleda takole. Trgovine se imenujejo jupivine. Tam prodajajo Jupi blagovno znamko. Drevesa imajo liste v obliki črke J. Hiše so lepe in bogato grajene v Jupi arhitektnem slogu. Šole se imenujejo jupišole. V šoli se učijo samo Jupi stvari. V prihodnosti bodo vsi Jupiterjanci sadili zelenjavo in sadje. Elektronske naprave pa uporabljajo samo v prostem času. Zdaj sem se že naučil govoriti Jupiterjansko.

Tretje poglavje
Prihodnost

Delali bodo v Jupi službah, ukvarjali se bodo z naravo. Igrali se bodo Jupi šah in Jupiterjanec ne jezi se. Vse igre so narejene iz naravnega materiala, kamenja in blata.
Tudi sam si včasih želim, da bi živel tam, saj je življenje bolj mirno in ekološko.

 Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune