ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE     
OSTALO
FORUM                    
ISKANJE                    
 

 Portal o astronavtiki in astronomiji
Centralno Vesolje od leta 1997

  Vesoljska potovanja v prihodnosti Eseji in spisi, prispeli na razpis SZF

|< Začetek  << Nazaj  [96/172]  Naprej >>

Potovanje na Planet X
Primož Kočar , OŠ Marije Vere, Kamnik, 8.a

    V vesoljskem podjetju For New Life so izdelovali vesoljsko plovilo, ki lahko potuje zelo globoko v vesolje. Cilj te izdelave in celotnega projekta je bil doseči novi planet, ki je podoben Zemlji. Vse so imeli izračunano, kako priti do tega novega planeta, ki so ga poimenovali Planet X, samo dovolj močno plovilo za to pot so še potrebovali. Pri izdelavi so sodelovali najboljši strokovnjaki s celega sveta. Skoraj so izdelali celotno plovilo, vendar niso vedeli, kateri motor naj vstavijo, da bo porabil čim manj goriva, kajti pot je zelo dolga. Zato so objavili razpis po celem svetu, če kdo ve, kako ta problem rešiti.
    Nekega dne pride do podjetja fant z imenom Jack, star približno 25 let. Strokovnjakom predstavi svoj načrt in svoj motor. Vsi so bili nad njim zelo navdušeni, saj motor ne porabi veliko goriva in je varčen. Jack je dobil za to pogruntavščino veliko denarno nagrado, ki pa jo je zavrnil, in prosil, če se lahko pridruži ekipi, ki naj bi odpotovala na Planet X. To so mu odobrili in pridružil se je ekipi.
    Plovilo so uspešno dokončali. Napočil je dan vzleta in dolge poti. Pot naj bi trajala približno 6 mesecev, kajti plovilo je potovalo z zelo veliko hitrostjo. S seboj so vzeli toliko hrane, da bi zdržali do polovice poti. Tam kroži vesoljska postaja, kjer bodo dvignili dodatno hrano, ta pa naj bi zadoščala do Planeta X in nazaj do postaje.
    Začelo se je odštevanje do vzleta in ekipa je vstopila v plovilo. Ekipo je sestavljalo 8 članov. Med njimi pet fantov in tri dekleta. Vsi so bili malo živčni, ali bo vzlet uspel in kako se bo iztekla pot. Vzlet je uspel. Plovilo je vzletelo in doseglo veliko hitrost. Med potjo so se člani ekipe med seboj spoznavali in se zabavali, ker je imelo plovilo možnost avtomatskega pilota. Občasno so se javili Zemlji. Prispeli so do vesoljske postaje in dvignili hrano. Do polovice poti so potrebovali natanko 3 mesece. Na drugi polovici poti so se morali večkrat javiti Zemlji in poročati o stanju plovila in njih samih, če bi bilo karkoli narobe ali kaj podobnega.
    Približali so se Planetu X. Senzor plovila je zaznal zelo vroč ozonski plašč, ki bi lahko scvrl plovilo. Vsi člani ekipe so se kljub nasprotovanju strokovnjakov z Zemlje, ki so trdili, da plovilo ne bo zdržalo te vročine, trdno odločili, da grejo skozi, pa tudi če izgubijo svoja življenja. Vso energijo so preusmerili v ščite in se z največjo hitrostjo pognali proti ozonskemu plašču. Ko so se prebijali skozi, je vse zelo močno pokalo in bali so se, da jim ne bo uspelo. Toda plovilo je zdržalo in mirno so pristali. Vsi so bili zelo veseli, tako strokovnjaki na Zemlji kot vsi člani ekipe. Začeli so raziskovati Planet X. Na njem niso odkrili novih bitij, planet je bil prazen. Ugotovili pa so, da so na njem podobne življenjske razmere kot na Zemlji in da se da na njem živeti. Vse te podatke so poslali na Zemljo, kjer so jih podrobneje preučili. Kasneje so se odpravili nazaj proti Zemlji. Med postankom so napolnili ščite in motorje z novo energijo, da bi plovilo zdržalo ponovni prehod skozi ozonski plašč. Tako jim je uspelo in so se vsi zdravi in veseli srečno vrnili na Zemljo.
    Na Zemlji so postali pravi junaki, cel svet je vedel zanje, saj so bili prvi, ki so odkrili nov svet, na katerem so vsi pogoji za življenje. Če bi se na Zemlji zgodila kakšna velika katastrofa, bi se lahko preselili na ta Planet X. Toda potrebovali bi veliko materiala, hrane in energije.

 Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune