ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

Astronavtika - Shenzhou-3
Astronavtika - Shenzhou-3

 


Oznaka

Start

Pristanek

Trajanje p.

Opis

2002-014A

25.03.2002

01.04.2002

6d 18h 36m

3. poskusni polet


Pregled vesti

 

Izstrelitev Shenzhou-3

 


Na kitajskem vesoljskem izstrelišči Jiuquan so danes popoldan, ob 15:15 po srednjeevropskem času (ob 22:15 zvečer po lokalnem času), izstrelili nosilno raketo dolgi pohod 2F (CZ-2F), ki je v vesolje ponesla tretjo kitajsko poskusno vesoljsko ladjo Shenzhou-3. Plovilo je tudi tokrat v vesolje poletelo brez človeške posadke. Po nekaterih podatkih je nosilna raketa poleg Shenzhou-3, v orbito utirila tudi neznani satelit.

Med tokratno odpravo bodo preizkusili delovanje posodobljenih oziroma prvič uporabljenih sistemov za vzdrževanje življenja in zagotavljanje varnosti vesoljcev med poletom. V ta namen se v plovilu nahaja vesoljec-lutka na katerem so nameščeni različni senzorji. Po poročanju kitajskega časopisa Ljudski dnevnik, je vesoljsko plovilo orbito doseglo 10 minut po izstrelitvi.

Prvo vesoljsko ladjo Shenzhou-1 so Kitajci izstrelili 19. novembra 1999, v vesolju pa je ostala 21 ur. Drugi poskusni polet (Shenzhou-2) pa so izvedli 9. januarja 2001. Plovilo je takrat v vesolju ostalo 7 dni. Po ločitvi od pristajalnega odseka, ki se je vrnil na Zemljo, je orbitalni odsek plovila še dobrega pol leta deloval v orbiti, nato pa je 24. avgusta lani zgoral v ozračju. Podoben polet gre pričakovati tudi tokrat. Kitajci bodo plovilo s posadko morda izstrelili že naslednje leto, oziroma najkasneje do leta 2005, kot jim to določa petletni načrt.

...


Pogled skozi okno na Shenzhou-3.


Pristajalni odsek Shenzhou-3Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2002
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune