ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

25.4.1999 - Odkrita ruska izdaja Potocnikove knjige

Novice

 

Moskva, Rusija 25.04.1999 STA, Primorski dnevnik (18.4.99)
Predsednik Zveze astronavticnih in raketnih organizacij Slovenije Vojko Kogej je med nedavnim obiskom Moskve po priblizno trinajstih letih iskanja, v Ruski drzavni knjiznici (nekdanji knjiznici Vladimira I. Lenina), ki je najvecja knjiznica v Rusiji, nasel rusko izdajo knjige pionirja teorije vesoljskih poletov slovenskega rodu Hermana Potocnika - Noordunga.

Potocnikova knjiga Das Problem der Befahrung des Weltraums, je izsla pred 70 leti v Berlinu; avtor jo je podpisal s psevdonimom Hermann Noordung. Sovjetska izdaja je izsla v zacetku leta 1935 v Moskvi, angleska v ZDA leta 1995, v slovenskem prevodu pa jo imamo od leta 1986, izsla je z naslovom Problem voznje po vesolju.

V nekdanji Sovjetski zvezi so imeli Potocnikovo knjigo v ruskem jeziku dovolj zgodaj, da so jo lahko se pred zacetkom Stalinovih cistk, ki so prizadele cvet sovjetskih konstruktorjev raket, spoznali tudi strokovnjaki. Po priznanju slavnega Wernherja von Brauna je bila zanj in za njegove nemske sodelavce, ki so utemeljili ameriski vesoljski program, Potocnikova knjiga ucbenik, nekaj podobnega pa je treba za legendarnega sovjetskega glavnega konstruktorja Sergeja Koroljova oziroma njegove sodelavce se dokazati, je za STA povedal Vojko Kogej, ki je pred 15 leti v berlinski Deutsche Staatsbibliothek v Vzhodni Nemciji med vec kot sestimi milijoni zvezkov nasel tudi nemski ponatis Potocnikove knjige iz leta 1938.

Doslej je pri nas veljalo, da je Potocnikova knjiga prvic izsla leta 1929, po zadnjem obisku Rusije pa sem dokoncno preprican, da je knjiga v resnici izsla ze koncem leta 1928, zaloznik Richard Carl Schmidt je letnico 1929 natisnil v knjigo verjetno iz cisto poslovnih nagibov, trdi Vojko Kogej.
 

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune