ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 



Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

30.4.1999 - Ponovno zvisanje orbite Mira

Novice

 

Koroljov, Rusija 30.04.1999 STA
Prvotno so nacrtovali, da bi visino poleta Mira postopno znizevali in zaradi pomanjkanja proracunskih sredstev polet septembra letos koncali.
Zvisanje tira so uresnicili v sredo ob 3.53 in 12 sekund po srednjeevropskem casu, ko so vzgali raketni motor na tovorni vesoljski ladji Progress M-41, ki je zdruzena z modulom Kvant 1. Motor je deloval 600 sekund in povecal hitrost Mira za 2,15 m/s. Zato je postaja presla v visjo orbito, kjer ima zopet manjso hitrost.
Naslednji taksen manever, pri katerem bi hitrost povecali za enako velikost, naj bi izvedli ze naslednji dan, to je 29. aprila z zacetkom ob 2.43 in 46 sekund po srednjeevropskem casu. Pri tem naj bi motor deloval le pol sekunde manj casa.

Prvega iz serije manevrov za ohranitev postaje Mir so izvedli ze 23. aprila, ko so s 586,5 sekunde dolgim delovanjem motorja hitrost postaje povecali za 2,1 metra na sekundo.

Po takratnem manevru se je postaja gibala na visini od 338 kilometrov v prizemlju do 372 km v odzemlju, za eno obkrozitev Zemlje pa je potrebovala 91,41 minute.

Naslednje tri vzige raketnega motorja na Progressu M-41 so po neuradnih podatkih nameravali uresniciti 24. aprila, 27. aprila in 28. aprila. Kaze, da so prvega od teh treh vzigov opustili, drugega in tretjega pa prelozili za en dan, vendar od Centra za upravljanje poletov v Koroljovu pri Moskvi o tem se ni bilo mogoce dobiti potrditve.

Vesoljska postaja Mir

 


 



Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune