ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

03.05.1999 - Nasli vesoljsko kapsulo Mercury 3

Novice

 

Washington, ZDA 03.05.1999 STA

Po skoraj dveh tednih iskanja s sonarjem in z daljinsko vodenim podvodnim plovilom Magellan so na dnu Atlantskega oceana priblizno pet kilometrov globoko nasli in nato spet izgubili vesoljsko kapsulo Mercury 3, ki je potonila pred skoraj 38 leti po pristanku ob zakljucku podorbitalnega balisticnega poleta astronavta Virgila I. Grissoma.
Gre za edino vesoljsko plovilo s clovesko posadko, ki je po pristanku na vodi potonilo. Astronavt se je resil, vendar je le s tezavo plaval, ker mu je v skafander vdrla voda, resevalni helikopter pa je dal raje prednost resevanju vesoljske ladje. Kapsulo Liberty Bell 7, kot jo je poimenoval Grissom, je zalilo toliko vode, da je moral helikopter odnehati in je vesoljcu, ki je bil ze pri zadnjih moceh, koncno le priskocil na pomoc.
Liberty Bell 7 je sedla na morsko dno 144 kilometrov severovzhodno od bahamskega otoka Veliki Abaco. Na videoposnetkih stoji Mercury 3 pokonci in je videti se razmeroma dobro ohranjen. Zascitna plast iz berilija je razpadla, toda periskop, antena in nadzorna plosca so v dobrem stanju.

 

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune