ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

05.05.1999 - Poneserceno utirjanje satelita Orion 3

Novice

 

Cape Canaveral, ZDA 05.05.1999 STA

Po petih datumskih in vec krajsih prelozitvah zaradi tehnicnih tezav so davi ob 3.00 po srednjeevropskem casu v letalskem oporiscu Cape Canaveral na Floridi z izstrelitvene rampe 17B le izstreliti novo amerisko nosilno raketo delta 3 z geostacionarnim telekomunikacijskim satelitom Orion 3, vendar je tudi to utirjenje, cetrto v manj kot mesecu dni, spodletelo.

Drugi od dveh nacrtovanih vzigov druge stopnje je sicer uspel, a ni trajal dovolj dolgo. Stopnja in satelit sta se nato sicer locila, a je satelit zdaj v nizji orbiti kot je bilo predvideno. Satelit bi moral, potem ko bi bil dokoncno utirjen, se s pomocjo lastnega pogona, v polozaju nad 139 stopinjami vzhodne zemljepisne dolzine 35.887 kilometrov nad ekvatorjem, nuditi telekomunikacijske storitve azijsko-tihooceanskemu podrocju.

Orion 3 ima 10 C-band in 33 Ku-band transponderjev, namenjenih televizijskim prenosom in drugim zvezam. Satelit je izdelala ameriska druzba Hughes. Za nosilko delta 3 je bil to sele drugi polet. Prvi polet pred osmimi meseci je spodletel, ker je raketo ze 71 sekund po vzletu razneslo. Pri tem je bil izgubljen telekomunikacijski satelit Galaxy 10.
Stroski davisnje odprave so znasali 225 milijonov dolarjev, se nekaj milijonov dolarjev pa bo zahtevala preiskava.

 

Izstrelitev delte 3


 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune