ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

14.05.1999 - Prelozitev izstrelitve raketoplana Discovery

Novice

 

Cape Canaveral, ZDA 14.05.1999 STA

Zaradi toce, ki je poskodovala zunanji tank (ET) za gorivo, so izstrelitev ameriskega vesoljskega raketoplana Discovery prelozili za sedem do deset dni.

Raketoplan, v katerega je vgrajen dvojni modul Spacehab, je na izstrelitveni rampi 39B in so ga nameravali izstreliti 20. maja. V vesolju naj bi se zdruzil z Mednarodno vesoljsko postajo (MVP).
Sobotna toca je na ET v penasti toplotni izolaciji oranzne barve izdolbla 150 lukenj. Luknje morajo zakrpati, da se v njih zaradi nizke temperature ET pred izstrelitvijo ne bi nabral led. Med vzletom space shuttla bi odpadajoci kosi ledu lahko poskodovali toplotno-zascitne ploscice na Discoveryju.

Poskodbe, od katerih je tiste pri vrhu ET na rampi nemogoce doseci, bodo popravili v velikanski zgradbi za navpicno sestavljanje (VAB), ki je visoka kot 52-nadstropna stolpnica. Vendar pa bosta nekajkilometersko zemeljsko popotovanje space shuttla do VAB in nazaj in popravilo stala priblizno 40 tisoc dolarjev. Do srede naslednjega tedna naj bi se Discovery ze vrnil na izstrelitveno rampo.

Discovery na izstrelitveni ploscadi


 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune