ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

18.05.1999 - Pegasus XL uspesno utiril dva satelita

Novice

 

Vandenberg, ZDA 18.05.1999 STA

Iz vojaskega letalskega oporisca Vandenberg v Kaliforniji je davi poletelo letalo L 1011 Stargazer in predvidoma ob 7.09 in 34 sekund po srednjeevropskem casu kakih 96 kilometrov od tihooceanske obale ZDA na visini 11,8 kilometra in pri hitrosti 840 km/h odvrglo tristopenjsko nosilno raketo pegasus XL z dodatno stopnjo HAPS. Raketa je uspesno utirila raziskovalni satelit Terriers, ki so ga ob financni pomoci NASA izdelali studenti, in vojaski poskusni komunikacijski satelit Mublcom.

Studentski satelit Terriers (Tomographic Experiment using Radiative Recombinative Ionospheric EUV and Radio Sources) bo z meritvami ultravijolicnega svetlobnega sevanja preuceval zgornjo plast Zemljinega ozracja.

Vojaski satelit Mublcom (Defense Advanced Research Projects Agency's Multiple Path Beyond Line-of-sight Communications) pa je nekaksen predhodnik celega omrezja taksnih satelitov, predvidoma do 64, ki naj bi skrbelo za rocne vojaske in civilne radijske komunikacije brez obièajne in drage zemeljske pomožne opreme.

Izstrelitev rakete pegasus XL


 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune