ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

20.05.1999 - Napaka med testiranjem sonde Deep Space 1

Novice

 

Pasadena, ZDA 20.05.1999 STA

Od ponedeljka do torka so amerisko samodejno vesoljsko sondo Deep Space 1 (DS1) prvikrat dobrih 25 ur vodili "elektronski mozgami". Poskus z "umetnim razumom", ki je prevzel celoten nadzor nad sondo, se je zaradi okvare, ki so jo pri tem zaznali, koncal predcasno, a testiranje naj bi bilo po trditvah vodij nacrta vseeno uspesno.

Gre za program Remote Agent (Daljinski zastopnik) na DS1. Nadzorni sistemi na Zemlji so nepravilnosti v delovanju programske opreme Remote Agent opazili, ko ni prislo do nacrtovane izkljucitve ionskega motorja sonde. Po prejetju podatkov o napaki so vodenje DS1 prevzeli strokovnjaki na Zemlji. Slo naj bi za majhnega "hrosca". Kljub temu pa naj bi program izpolnil 70 odstotkov nalog. Med novim preizkusanjem nameravajo uresniciti 30 odstotkov preostalih testiranj.

Program Remote Agent je zadnja od vec novih tehnologij, ki jih preizkusajo na sondi DS1. Pred tem so ze preizkusili ionski motor in izpopolnjene soncne celice.

V casu testiranja je nov program nadziral uresnicevanje vseh nacrtovanih opazovanj in raziskovanj in upravljal vse sisteme DS1. Poleg tega so inzenirji iz centra za nadzor poletov nacrtno pripravili tudi nekaj simuliranih okvar opreme, da bi preverili delovanje programa v izjemnih okoliscinah. Z eno od njih, okvaro fotografske kamere, naj bi se program uspesno spopadel in okvaro odpravil.

Drugo serijo preizkusanj bodo zaceli v petek, so sporocili iz kalifornijskega Laboratorija za reaktivni pogon (JPL) v Pasadeni.

Vec o sondi Deep Space 1 >>


 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune