ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

21.05.1999 - Kanadski satelit utirjen v nacrtovano orbito

Novice

 

Bajkonur, Kazahstan 21.05.1999 STA

Najvecji kanadski telekomunikacijski satelit Nimiq-1, ki so ga ruske Raketne enote za strateske namene (RVSN) davi ob 0.30 po srednjeevropskem casu na kozmodromu Bajkonur v Kazahstanu izstrelile z rusko tezko tristopenjsko nosilno raketo proton K, je uspesno utirjen v orbito prehoda v geostacionarno orbito.

Satelit se je davi ob 7.12 po srednjeevropskem casu, sest ur in 42 minut po izstrelitvi, v nacrtovani orbiti locil od dodatne raketne stopnje protona K, bloka DM. Nomiq bo v geostacionarno orbito vstopil z lastnim pogonom. Satelit je last kanadske druzbe Telesat, ima maso 3646 kg, 32 izjemno mocnih Ku-band transponderjev in ga je izdelala ameriska druzba Lockheed Martin. Nimiq-1 se bo "zasidral" nad 91. stopinjo zahodne geografske dolzine nad ekvatorjem. Omogocal bo televizijske prenose in placljivo programiranje glasbe za kanadske narocnike, podobno kot je v ZDA.

Po navedbi ruske tiskovne agencije RIA Novosti je stala izstrelitev priblizno 70 milijonov dolarjev. Strokovnjaki trdijo, da poslovne izstrelitve izdelovalcu rakete proton, vesoljskemu centru Hrunicova, prinasajo vec sredstev, kot jih daje ruska drzava.

 

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune