ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

21.05.1999 - Velikanski vihar na Marsu

Novice

 

Mars 21.05.1999 STA

Amerisko-evropski vesoljski teleskop Hubble, ki krozi kot umetni satelit okoli Zemlje, je blizu severnega tecaja na Marsu opazil vihar posastnih razseznosti.

Vihar je skoraj stirikrat vecji kot ameriska zvezna drzava Teksas. Na Marsu so pogosti pesceni viharji tokratnega pa so sestavljali ledeni oblaki. Podoben je bil vrtincastim viharjem, kakrsne je nazadnje pred vec kot dvema desetletjema opazovala ameriska vesoljska sonda Viking Orbiter, a je skoraj trikrat vecji. Vihar je imel najmanj tri trakove oblakov vrtincaste oblike zavite v smer, nasprotno smeri gibanja urinih kazalcev okoli luknje ali ocesa v sredini. Oko je imelo premer priblizno 300 kilometrov. Vihar se je pojavil sredi severne poloble Marsa potem, ko je sezonska kapa iz zmrznjenega ogljikovega dioksida povsem izhlapela in tako odkrila spodaj lezeci preostanek kape vodnega ledu.

Vihar je odkrila skupina sestih ameriskih astronomov z uporabo Hubblove sirokokotne kamere 2.Teleskop so usmerili proti rdecemu planetu 27. aprila letos, ko se je Mars priblizal Zemlji na najmanjso razdaljo v zadnjih osmih letih.


 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune