ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

22.05.1999 - Titan 4B uspesno utiril skrivnostni vojaski tovor

Novice

 

Vandenberg, ZDA 22.05.1999 STA

V vojaskem letalskem oporiscu Vandenberg v Kaliforniji so ob 11.36 po srednjeevropskem casu izstrelili amerisko tezko dvostopenjsko nosilno raketo titan 4B, ki je devet minut in 24,5 sekunde kasneje v orbito okoli Zemlje uspesno utirila neznani vojaski tovor.
Izstrelitev so nameravali uresniciti ze 7. maja, a so jo po dveh neuspelih utirjenjih v aprilu, posredno povezanih z enako raketo, prelozili. Pri obeh neuspehih je prislo do napake na dodatni stopnji, ki pa je tokrat niso potrebovali.

Tocen cas nameravane izstrelitve so objavili sele kakih sedem ur pred izstrelitvijo. Kaksen tovor nosi raketa in kaksna je njegova naloga, niso pojasnili. Lahko gre za enega ali za vec manjsih satelitov. V Centru za vesoljske in raketne sisteme vojaskega letalstva v vojaskem letalskem oporiscu Los Angeles so sporocili le to, da so na raketi prvikrat uporabili najkrajsi zascitni konus doslej, dolg 15 metrov. V preteklosti so uporabljali 17 ali celo 20 metrov dolge konuse.
Nekateri vojaski vesoljski analitiki so v preteklih mesecih izrazili domneve, da gre za cetrtega iz serije milijardo dolarjev vrednih radarskih obvescevalnih satelitov, ki "vidijo" tudi ponoci, skozi oblake in celo pod zemljo. Prvotno je slo za vesoljska plovila s tajnim imenom Lacrosse in Vega, ki pa so ob izstrelitvi potrebovala vecje zascitne konuse.

Gre za prvo izstrelitev rakete titan, sicer vredne 361 milijonov dolarjev, po nizu treh zaporednih neuspehov s to nosilno raketo v zadnjih devetih mesecih; tudi za prvo izstrelitev taksne rakete z zahodne obale ZDA v zadnjih 19 mesecih in prvo izstrelitev titana 4B v Vandenbergu; sicer pa za sesto izstrelitev titana 4B ter 28. izstrelitev v programu Titan doslej.

Avgusta lani je manj kot minuto po vzletu razneslo titan 4A, prejsnji mesec pa sta obticala v napacni in neuporabni orbiti obvescevalni satelit DSP-19 za zgodnje opozarjanje na izstrelke, vesoljske rakete in skrivne jedrske eksplozije ter strateski in takticni geostacionarni telekomunikacijski satelit Milstar 2-F1.

Izstrelitev titana 4b


 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune