ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

23.05.1999 - Asteroid 1999 AN10

Novice

 

Moskva, Rusija 23.05.1999 STA

V naslednjih desetletjih se Zemlji lahko nevarno pribliza asteroid oziroma planetoid, kot tudi imenujemo taksna nebesna telesa, ki ima premer en kilometer.

Do taksnega zakljucka so prisli znanstveniki na podlagi opazovanj amaterskega astronoma iz Juzne Avstralije Franka Zoltovskega. S pomocjo teleskopa, ki ga je zasnoval sam, mu je uspelo sestkrat dolociti polozaj asteroida 1999 AN-10, ki je letel mimo Zemlje na razdalji 160 milijonov kilometrov in s hitrostjo 45 kilometrov na sekundo.

Podatki Zoltovskega so pripeljali do ugotovitve, da bo 1999 AN10 avgusta 2027 letel mimo nasega planeta na razdalji vsega 39 tisoc kilometrov namesto 30 milijonov kilometrov, kot so domnevali prej. V primeru trcenja z nasim planetom bi planetoid lahko izzval unicenje globalnih razseznosti, navaja ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

Tudi v primeru, da do trcenja ne bo prislo, bo asteroid letel tako blizu Zemlje, da bo ogrozal umetne satelite. Planetoid 1999 AN10 se bo naslednjic zelo priblizal Zemlji leta 2038, po drugih podatkih pa avgusta 2039. Po mnenju nekaterih strokovnjakov naj bi bila takrat moznost trcenja se najvecja, drugi pa menijo, da je moznost trcenja za obdobje naslednjih stirih desetletij vsega ena proti milijardi. Vsi se strinjajo le o tem, da se bo naslednjih 600 let asteroid gibal po tiru, ki je Zemlji nevarno blizu.

 

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune