ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

24.05.1999 - V cetrtek izstrelitev Discoveryja

Novice

 

Cape Canaveral, ZDA 24.05.1999 STA

V Kennedyjevem vesoljskem centru (KSC) na Floridi se je ob 15. uri po srednjeevropskem casu zacelo 43-urno odstevanje pred cetrtkovo izstrelitvijo ameriskega vesoljskega raketoplana Discovery z amerisko-rusko-kanadsko posadko.

Raketoplan bi morali izstreliti ze 20. maja, a je prislo zaradi nujnega popravila poskodb na zunanjem tanku (ET) za gorivo, ki jih je povzrocila toca, do prelozitve poleta. Discovery se bo v soboto zdruzil z Mednarodno vesoljsko postajo (MVP), ki je ze vec kot pol leta v vesolju. Tekom skoraj sestih dni bo Discovery zdruzen z ameriskim modulom Unity. Raketoplan bo na MVP dostavil 1600 kg tovora. Ena od nalog posadke je tudi pritrditev dveh tovornih dvigal, ki ju bodo potrebovali med sestavljanjem MVP v naslednjih letih.

Medtem je na kozmodrom Bajkonur v Kazahstanu prispel kljucni modul MVP, Zvezda. Nekaj mesecev ga bodo se preizkusali, jeseni pa izstrelili in zdruzili z MVP.

MVP obkroza Zemljo po tiru visokem med 380,4 kilometra do 403 kilometre. Za en obhod Zemlje potrebuje 92 minut. Postaja je doslej Zemljo obkrozila ze vec kot 2900-krat.

 

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune