ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

10.06.1999 - O Noordungu na simpoziju v Moskvi

Novice

 

Moskva/Sankt Peterburg, Rusija 10.06.1999 STA

V Institutu za zgodovino naravoslovja in tehnike Ruske akademije znanosti (RAN) je imel vceraj, tretji dan XII. mednarodnega simpozija o zgodovini letalstva in kozmonavtike, prvikrat referat tudi predstavnik Slovenije, predsednik Zveze astronavticnih in raketnih drustev Slovenije Vojko Kogej, ki je spregovoril o slovenskem pionirju kozmonavtike Hermanu Potocniku Noordungu in njegovem prispevku k razvoju teoreticnih osnov kozmonavtike.

Prisotni strokovnjaki iz razlicnih vesoljskih organizacij, med njimi tudi takih kot GKNPC M. V. Hruniceva, GNPRKC CSKB-Progress, NPO Energomas so z velikim zanimanjem prisluhnili referatu o Hermanu Potocniku, za katerega celo v krogih strokovnjakov po svetu mnogi se vedno mislijo, da je slo za avstrijskega inzenirja Nordunga, katerega priimek se vcasih zapise z dvema o (Noordung). Poslej bo drugace, saj se je s slovensko udelezbo na simpoziju vedenje o Potocniku koncno prebilo tudi do najboljsih strokovnjakov, ti pa imajo kolege po vsem svetu, je za STA povedal Vojko Kogej.

Danes, v cetrtek, se bo simpozij nadaljeval v Sankt Peterburgu.

Vojko Kogej in Boris Certok


Simpozij je odprl 87-letni Boris Certok, eden najstarejsih raketarjev, ki se vedno deluje in ki je bil v nekaj casa celo eden od namestnikov legendarnega sovjetskega glavnega konstruktorja Sergeja Koroljova (1907-1966).


 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune