ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

18.06.1999 - Uspesno utirjenje Astre-1H

Novice

 

Bajkonur, Kazahstan 18.06.1999 STA

Cetrta, dodatna stopnja tristopenjske tezke ruske nosilne rakete proton K, blok DM, je sest ur, 42 minut in 59 sekund po davisnji izstrelitvi za luksembursko druzbo Societe Europeenne des Satellites (SES) v prehodno orbito uspesno utirila geostacionarni telekomunikacijski satelit Astra-1H.

Astra 1H bo imela stalen polozaj 35.840 kilometrov nad ekvatorjem v polozaju nad 19,2 stopinje vzhodne geografske dolzine, kamor je usmerjenih veliko evropskih in med njimi tudi slovenskih satelitskih kroznikov. Tovrsten servis sprejemanja televizijskih in radijskih prenosov uporablja približno 75 milijonov evropskih gospodinjstev.

Satelit, deveti iz programa Astra in osmi na orbitalnem polozaju 19,2 stopinje, ima 30 Ku-band transponderjev in desetkanalno interaktivno Ka-band napravo za zveze z uporabniki. Slo naj bi za prvo poslovno uporabo tovrstnih poceni terminalskih zvez nad Evropo.

Astra-1H je imela ob izstrelitvi maso 3728 kilogramov, po drugih podatkih pa 3690 kg. Satelit je izdelala ameriska druzba Hughes Space and Communications iz El Segunda v Kaliforniji. Poleg obicajnega ima tudi ionski (ksenonski) pogonski sistem za vzdrzevanje stalnega polozaja in soncne celice iz galijevega arzenida, ki zagotavljajo priborom (=napravam na satelitu, op.ur.) 6,6 kilovata elektricne energije. Predvidena zivljenjska doba Astre-1H je 15 let.

Ruska nosilna raketa proton


 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune