ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

19.06.1999 - Decembra nova posadka Mira

Novice

 

Moskva, Rusija 19.06.1999 STA

Po besedah direktorja ruske Raketno-vesoljske druzbe Energija Jurija Semjonova naj bi decembra letos na orbitalno znanstveno postajo Mir poletela nova posadka vesoljcev.

Sedanja triclanska ekipa dveh Rusov in enega Francoza se bo vrnila na Zemljo predvidoma konec avgusta. Pred tem bo usposobila nov racunalnik za vodenje postaje z Zemlje. Racunalnik, ki ga bo prihodnji mesec na postajo dostavila samodejna tovorna vesoljska ladja Progress M-42, naj bi, po porocanju britanske radijske postaje BBC, nadziral visino poleta Mira. Sedanji sistem nadzora visine postaje je v preteklosti ze veckrat odpovedal, a so ji posadke vesoljcev lahko vselej tudi rocno zagotovile potrebne parametre orbite. Mir bo od avgusta dalje zaradi pomanjkanja financnih sredstev letel brez posadke.

Na Mir naj bi decembra poslali dva vesoljca, ki bosta postajo pripravila za nadaljnjo uporabo ali pa na zakljucek poleta, je za BBC dejal Semjonov.

Za zdaj ni jasno, koliksni bodo stroski decembrske odprave in kdo jih bo kril, kajti od druge polovice letosnjega leta dalje bo Mir lahko krozil le se za neproracunska sredstva.

Ruska orbitalna znanstvena postaja Mir


 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune