ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

24.06.1999 - Izstrelili znanstveni satelit FUSE

Novice

 

Cape Canaveral, ZDA 24.06.1999 STA

Po enodnevni prelozitvi so v letalskem oporiscu Cape Canaveral na Floridi ob 17.44 po srednjeevropskem casu, to je priblizno pet minut kasneje kot je bilo predvideno, z izstrelitvene rampe 17A izstrelili dvostopenjsko amerisko nosilno raketo delta 2, ki bo predvidoma eno uro, 16 minut in pet sekund po vzletu utirila satelit za raziskovanje nastanka vesolja. Satelit se imenuje FUSE (Far Ultraviolet Spectroscopic Explorer).

Do zamude pri izstrelitvi naj bi prislo zaradi colna, ki se je znasel v prepovedanem varnostnem obmocju na Atlantskem oceanu in ga je bilo treba od tam pregnati.

Delta 2 je vzletela s pomocjo treh startnih raket na trdo gorivo. Prva stopnja rakete je delovala normalno. Prvi od stirih predvidenih vzigov druge stopnje je uspel. Druga stopnja in satelit sta se povezana in tako bo ostalo se priblizno eno uro.

Danasnje izstrelitveno okno bi trajalo do 18.57 po srednjeevropskem casu. Tako bi bila mozna tudi daljsa prelozitev, kar pa praviloma ne more skodovati utirjenju satelita.

Izstrelitev satelita FUSE


 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune