ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

09.07.1999 - Rusija prestavila izstrelitev satelita Ocean-O
Novice

 


Almati, Kazahstan 09.07.1999 STA

Rusija je bila včeraj prisiljena prestaviti napovedano izstrelitev rusko-ukrajinskega satelita, ker ji je Kazahstan prepovedal uporabo vesoljskega izstrelišča Bajkonur.

Izstrelitev vremenskega satelita Ocean-O so prestavili na danes, kar pa se lahko zavleče, saj Kazahstan do tedaj morda ne bo umaknil prepovedi, je povedal vodja kazahstanskega vesoljskega odbora Khalid Abtešev.

Kazahstan je v torek prepovedal vse izstrelitve iz Bajkonurja, dokler ne bodo izvedli preiskave strmoglavljenja ruskega vojaškega satelita in ugotovili škode na okolju. Do strmoglavljenja je prišlo v pondeljek.

Kazahstanski minister za varovanje okolja Serikbek Davkejev je danes povedal, da se je ob ponedeljkovi eksploziji na širše območje osrednjega Kazahstana razpršilo gorivo. Škodo, ki jo je na okolju povzročilo gorivo, bodo določili z laboratorijskimi testi, je še povedal Davkejev in dodal, da so krajevne oblasti že sprejel ustrezne ukrepe za zaščito prebivalstva pred kemično zastrupitvijo.

Rusija se boji, da bo med državama prišlo do dvostranskega in mednarodnega spora glede uporabe Bajkonurja, če bo Kazahstan Rusiji prepovedal vse izstrelitve, so sporočili iz ruskega zunanjega ministrstva.


 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune