ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

14.07.1999 - Brez Progressa M-42 lahko Mir strmoglavi na Zemljo
Novice

 


Koroljov, Rusija 14.07.1999 .STA

Rusko samodejno tovorno vesoljsko ladjo Progress M-42 z novim računalnikom za daljinsko vodenje orbitalne znanstvene postaje Mir in z vodo, hrano in kisikom za tričlansko rusko-francosko posadko na postaji naj bi namesto jutri izstrelili dva dni kasneje, to je 16. julija, poroča ruska tiskovna agencija RIA Novosti, po navedbi ruskega radia Radio Rossiji pa naj bi se to zgodilo do 18. julija.

Toda Kazahstan za zdaj še vedno ni umaknil prepovedi ruskih izstrelitev raket, ki jo je sprejel po ponesrečeni izstrelitvi ruskega vojaškega satelita pred tednom dni. Po trditvah tiskovnega predstavnika generalnega direktorja Ruske vesoljske agencije RKA Sergeja Gorbunova ima Mir kljub vsemu za zdaj zadostno količino hrane, vode in zraka, poroča ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

Po včerajšnji navedbi javne ruske televizije ORT je treba Progress M-42 izstreliti najkasneje do 28. julija, po trditvi ameriške tiskovne agencije AP, ki se sklicuje na to, kar je na včerajšnji novinarski konferenci povedal direktor Ruske vesoljske agencije RKA Jurij Koptev, pa morajo izstrelitev uresničiti že najkasneje do 20. julija. Kasneje bo Mir težje dosegljiv. Ponoven ugoden položaj postaje za izstrelitev Progressa M-42 bo šele avgusta. Toda do takrat naj bi posadka že porabila vso hrano in se morala vrniti na Zemljo.

Brez nove opreme, za nameščanje in preizkušanje katere bi na Miru po besedah Kopteva potrebovali približno mesec dni, 140-tonskega orbitalnega kompleksa, na katerem nekaj mesecev ne bo nobene posadke, ne bo mogoče upravljati z Zemlje in lahko pade na naš planet ob nepredvidenem času in na nepredviden kraj.

Po navedbi javne ruske televizije ORT so nosilno raketo sojuz s samodejno tovorno vesoljsko ladjo Progress M-42 že včeraj prepeljali na izstrelitveno ploščad na kozmodromu Bajkonur. Ruski tehniki medtem v pričakovanju ukinitve kazahstanske prepovedi izvajajo rutinska opravila v zvezi z načrtovano izstrelitvijo.

O vprašanju izstreljevanja ruskih raket z Bajkonurja sta se po telefonu pogovarjala ruski premier Sergej Stepašin in kazahstanski predsednik Nursultan Nazarbajev. Stepašin je povedal, da se je ruska stran obvezala, da bo rešila vprašanje izplačila ruskega dolga za najemnino Bajkonurja že ta in naslednji mesec in da se bo Rusija do dokončne pojasnitve vzrokov za nesrečo rakete proton, ki se je zgodila 5. julija, vzdržala izstrelitev raket te vrste. Nazarbajev je izjavil, da bo vprašanje izstrelitve Progressa M-42, rešeno šele po izpolnitvi vseh teh sporazumov. Tako še naprej ni jasno kdaj bo izstrelitev, poroča ORT.

mirSLIKA.jpg (4544 bytes)

Vesoljska postaja Mir
Dodatno: Astronavtika: Mir

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune