ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 



Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

14.07.1999 - Kazahstan in Rusija zgladila spor glede Bajkonurja
Novice

 


Jeruzalem, Izrael 14.07.1999 .STA

V kazahstanski prestolnici Astani so se ob 10. uri po srednjeevropskem času uspešno končala medvladna rusko-kazahstanska pogajanja o plačilu ruskega dolga za najemnino kozmodroma Bajkonur in o ukinitvi prepovedi izstreljevanja ruskih raket s kozmodroma Bajkonur.

Kazahstan je 6. julija, dan potem, ko je rusko raketo proton K z vojaškim satelitom raduga-1 po izstrelitvi razneslo, prepovedal vse izstrelitve s kozmodroma Bajkonur.

Kazahstanska pogajalska stran naj bi se strinjala z načrtom plačila 115 milijonov dolarjev najemnine za kozmodrom za letošnje leto, ki ga je predlagala Rusija. Po tem načrtu naj bi Rusija 50 milijonov dolarjev gotovine plačala od avgusta do novembra, preostalo pa v začetku naslednjega leta, in sicer z blagom in uslugami; za zdaj še ni znano, s kakšnimi.

Za danes načrtovano izstrelitev ruske nosilne rakete sojuz U s samodejno tovorno vesoljsko ladjo Progress M-42, v kateri je nujna oskrba za rusko orbitalno znanstveno postajo Mir, so sicer še preložili, a po zatrjevanju posebnega dopisnika Javne ruske televizije ORT Anatolija Lazareva, ki se sklicuje na besede glavnega ruskega pogajalca, namestnika ruskega premierja Ilje Klebanova po koncu pogajanj, za izstrelitev Progressa M-42 zdaj ni več nobenih ovir, izstrelijo pa ga lahko 16., 17. ali 18. julija, odvisno od vremena. Najkasnejša možnost za energetsko ugodno pot k Miru je 20. julija. Glede usode ukrajinske rakete zenit 2 z ukrajinsko-ruskim raziskovalnim satelitom Okean O-N1, tudi to izstrelitev so morali nedavno zaradi kazahstanske prepovedi preložiti, za zdaj še ni nič znanega.

Ruska vladna delegacija naj bi se drevi srečala še s kazahstanskim predsednikom Nursultanom Nazarbajevom.


 



Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune