ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

19.07.1999 - Konferenca ZN o vesolju
Novice

 


Dunaj, Avstrija 19.07.1999 .STA

Generalni sekretar ZN Kofi Annan je danes ob začetku Konference ZN o vesolju kot glavno nalogo Združenih narodov predstavil boljšo porazdelitev "sadov tehničnega napredka" med vse ljudi.

Annan je še dejal, da je potrebno najti načine za znižanje stroškov vesoljskih tehnologij, in dodal, da je za to potrebno sodelovanje med narodi, industrijami in drugimi organizacijami. Po mnenju generalnega sekretarja ZN so nam ravno vesoljski poleti s posadko razjasnili pomembnost našega planeta. Zato bi morali, soočeni s širino vesolja, danes bolj kot kdajkoli prej občutiti absurdnost meja na našem planetu, je še dodal Annan.

Avstrijski predsednik Thomas Klestil pa je povedal, da smo z novimi možnostmi vesoljske tehnologije prevzeli tudi nove odgovornosti. Ta odgovornost pomeni, da morajo rezultati raziskovanj koristiti ljudem ter prispevati k njihovemu družbenemu, ekonomskemu in kulturnemu razvoju, je še dejal Klestil in države pozval, naj pri tem pomagajo ZN. Avstrijski predsednik je še izrazil željo, da bo v prihodnosti pri vesoljskih projektih lahko sodelovalo več udeležencev iz držav v razvoju.

 

 


 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune