ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

20.07.1999 - Izstrelitev Columbie v zadnjem trenutku preložili
Novice

 


Cape Canaveral, ZDA 20.07.1999 .STA

V počastitev 30-letnice pristanka Apolla 11 na Luni so davi ob 6.36 po srednjeevropskem času nameravali v Kennedyjevem vesoljskem centru (KSC) na Floridi izstreliti ameriški vesoljski raketoplan Columbia, ki mu prvikrat poveljuje astronavtka in ki naj bi utiril tovor z rekordno maso, rentgenski teleskop Chandra z dvostopenjsko dodatno raketo.

Izstrelitev so zaradi nedopustno visoke ravni vodika v zadnjem pogonskem odseku samo šest sekund pred nameravanim štartom odpovedali. Glavnih motorjev niso vžgali in vse sisteme so varno izključili. Petčlanska ameriško-francoska posadka naj bi pri vsem tem ne bila v nevarnosti. Nov datum izstrelitve še ni znan. Prva znamenja kažejo, da je šlo morda le za okvaro instrumentov. Najverjetneje bodo morali polet preložiti za najmanj 48 ur.

Prvič v zgodovini ameriške astronavtike so za poveljnika vesoljskega plovila določili žensko, polkovnika ameriških vojaških letalskih sil, 42-letno Eileen Collins. Glavna naloga odprave je utirjenje novega rentgenskega teleskopa Chandra za preučevanje snovi vesolja, nenavadnih črnih lukenj in drugih objektov astrofizike. Šlo naj bi za najdražji in najmočnejši teleskop v zgodovini ameriške vesoljske agencije NASA. Teleskop je visok kot petnadstropna zgradba in vreden poldrugo milijardo dolarjev.

Posadka naj bi izvedla vrsto poskusov, med njimi tudi poseben vojaški poskus za raketni center ameriških vojaških letalskih sil.

 

99pp0438.jpg (8773 bytes)

Raketoplan na izstrelišču

 


 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune