ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

23.07.1999 - Izstrelitev Columbie STS-93
Novice

 


Cape Canaveral, ZDA 23.07.1999 STA
V Kennedyjevem vesoljskem centru (KSC) so davi ob 6.31 po srednjeevropskem času v tretjem poskusu v zadnjih štirih dneh le izstrelili najstarejši ameriški vesoljski raketoplan Columbia s petčlansko ameriško-francosko posadko, ki ji prvikrat poveljuje ženska, astronavtka Eileen Collins.

Med izstrelitvijo so zaznali težave s pribori, hitrost vozila pa je bila za 4,5 metra na sekundo nižja od predvidene. Zaradi prezgodnje uporabe tekočega kisika naj bi glavni motorji delovali manj časa kot sicer. Zato je po prvih izračunih Columbia dosegla 12,9 kilometra nižjo orbito od načrtovane. Pet sekund po izstrelitvi naj bi prišlo do padca električne napetosti v eni od gorivnih celic raketoplana. Zato ni deloval po eden od dveh krmilnikov motorja številka 1 in motorja številka 2. Vse to pa naj ne bi vplivalo na uspeh odprave.

Po osmih minutah in 40 sekundah je Columbia dosegla začetno orbito visoko med 77,7 in 275,9 kilometra, ki so jo nato z motorji sistema za manevriranje v orbiti (OMS) nekoliko popravili.

Columbia bo predvidoma dobrih sedem ur po izstrelitvi utirila rentgenski teleskop Chandra, najmočnejši tovrstni teleskop doslej. Če izstrelitev davi ne bi uspela, bi jo morali preložiti do srede avgusta.

V torek je prišlo pol sekunde pred vžigom prvega od treh glavnih motorjev na tekoče gorivo Columbie do preložitve poleta zaradi lažnega alarma o količini vodika, včeraj pa zaradi slabega vremena. Po pravilih izstrelitve ne smejo izvesti, če se neurje približa izstrelišču na manj kot kot 32 kilometrov.

Gre za 95. polet enega od raketoplanov, 70. po nesreči raketoplana Challenger in 26. izstrelitev Columbie, ki je prvikrat poletela že pred več kot 18 leti. Hkrati je to šele drugi polet enega od space shuttlov letos.

Polet Columbie bo trajal predvidoma pet dni.

Izstrelitev Columbie


 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune