ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

23.07.1999 - Žetev pšenice na postaji Mir
Novice

 


Koroljov, Rusija 23.07.1999 STA
Rusko-francoska posadka vesoljcev na orbitalni znanstveni postaji Mir je prvikrat požela pšenico, ki je zrasla iz prej posajene pšenice.

Takšen rezultat so dosegli s posebej razvito sorto apogej (odzemlje). Doslej je pšenica v vesolju rasla, a semena niso dozorevala. V marcu pa so, kot je v navadi na Zemlji, dobljena semena znova posejali in iz vesoljskih semen pridobili novo že čisto vesoljsko letino. Pšenične klase pripravljajo na prevoz na Zemljo.

Takšni poskusi imajo daljnosežne cilje. Predvidevajo, da bo v času daljnih vesoljskih popotovanj pšenica za kruh rasla kar med vesoljskim poletom. Poleg tega zelene rastline v času rasti izločajo kisik.

Vesoljci so v prvi tretjini marca v 900 kvadratnih centimetrov velik rastlinjak Svet (Svetloba) posadili nekaj ducatov semen različnih sort, med njimi tudi 11 zrn, ki so jih vzgojili na Miru novembra lani, je za rusko tiskovno agencijo Itar-Tass takrat povedal predstavnik moskovskega Inštituta za medicinsko-biološke probleme Vladimir Sičov. Žetev so pričakovali že čez 70 do 90 dni.

Da bi bilo dovolj kruha za enega samega vesoljca bi morali posejati 20 kvadratnih metrov površine. Zato poskušajo znanstveniki za zdaj ugotoviti le ali breztežnostno stanje vpliva na razmnoževanje rastlin.

Zalivanje in rahljanje zemlje v rastlinjaku poteka samodejno. Naloga posadke je samo opazovanje in fotografiranje nastajanja poganjkov, setev in žetev.

mirSLIKA.jpg (4544 bytes)

Orbitalna znanstvena postaja Mir

Astronavtika > Mir


 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune