ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

06.09.1999 - Ariane 42P naposled utirila Koreasat-3
Novice

 


Kourou (Fr. Gvajana)

06.09.1999

STA

Na izstrelišču Kourou so po dveh preložitvah v zadnjih štirih dneh včeraj ob 0.34 po srednjeevropskem času le izstrelili 119. evropsko nosilno raketo vrste ariane, katere tretja stopnja je po 21 minutah na tir proti geostacionarni orbiti za seulsko telekomunikacijsko družbo Telecom uspešno utirila južnokorejski telekomunikacijski satelit Koreasat-3. Slednji ima 33 sprejemno-oddajnih naprav (trideset Ku-band in tri Ka-band transponderje) in začetno maso približno 2.800 kilogramov.

Satelit bo v naslednjih štirih dneh z lastnimi motorji dosegel geostacioarno orbito in v njej nad 116. vzhodnim poldnevnikom za azijsko-tihooceansko področje opravljal telekomunikacijski servis. Življenska doba satelita, ki bo začel redno delovati prihodnji mesec, je 15 let.

Do obeh preložitev je prišlo zaradi težav s Koreasatom-3, ki ga je izdelala ameriška družba Lockheed Martin Commercial Space Systems.

Direktor družbe Arianespace Jean-Marie Luton je takoj po uspešni ločitvi satelita od rakete med drugim povedal, da je bila davišnja izstrelitev, ki jo imenujejo tudi V120, že 46. zaporedna uspešna izstrelitev ariane 4. Naslednjo ariane 4 bodo izstrelili v noči s 24. na 25. september, ko naj bi utirili satelit Telstar 7.

ariane4-korea.jpg (7492 bytes)

Izstrelitev ariane 4

.


http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune