ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

23.09.1999 - Atlas 2AS utiril Echostar-5
Novice

 


Bajkonur, Kazahstan

22.09.1999

STA

Po preložitvah zaradi okvare elektronike na raketi in orkana Floyd so davi približno ob 8.02 po srednjeevropskem času v letalskem oporišču Cape Canaveral (Cape Canaveral Air Station) izstrelili ameriško nosilno raketo atlas 2AS s telekomunikacijskim satelitom Echostar-5.

Izstrelitev bi morali opraviti skoraj uro prej, a so jo zadržali zaradi čolnov, ki so jih opazili na prepovedanem področju in jih je bilo treba od tam pregnati.

Echostar-5 se je predvidoma 28 minut in 57 sekund po izstrelitvi uspešno ločil od dodatne stopnje centaur in začel krožiti okoli Zemlje po tiru, ki je v prizemlju od nje oddaljen 166 kilometrov, v odzemlju pa 45.822 kilometrov ali nekaj več, kot je bilo načrtovano (43.848,569 km), naklon tira pa znaša 26,5 stopinje. Višje odzemlje je samo v prid daljši življenjski dobi satelita, saj mora Echostar-5 v naslednjih tednih z lastnim pogonom doseči skoraj krožno in blizu 36 tisoč kilometrov visoko geostacionarno orbito nad ekvatorjem in bo za dosego tega cilja porabil manj goriva. Po razprtju plošč sončnih celic, anten in testiranju satelita naj bi Echostar-5 začel redno delovati v začetku novembra. Njegova glavna naloga bo prenos televizijskih programov.

Davišnja izstrelitev je bila 44. zaporedna uspešna izstrelitev ene od raket atlas po letu 1993, pa tudi Pratt & Whitneyjeve motorje RL-10 so uporabili prvič po ponesrečeni izstrelitvi nosilne rakete delta 3 v začetku maja letos. Takrat naj bi nesrečo zakrivila razpoka v izgorevalni komori takšnega motorja v drugi stopnji rakete.

startzda.gif (2229 bytes)

.


http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune