ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

08.11.1999 - Na Bajkonurju izstrelili raketo Slovenija
Novice

 


Bajkonur, Kazahstan

08.11.1999

STA

V mestu Bajkonur je ob 13.40 po lokalnem času (ob 9.40 po srednjeevropskem času) s stadiona Desetletje vzletela dvostopenjska raketa Slovenija, ki so jo izstrelili člani Astronavtsko-raketarskega kluba Vladimir M. Komarov iz Ljubljane; ti so se udeležili 5. mednarodne znanstveno-praktične konference z naslovom Raketno modelarstvo v letalsko-vesoljskem izobraževanju mladine, ki je od torka potekala v bajkonurski Mednarodni vesoljski šoli MKŠ.

Na stadionu so podelili priznanja zmagovalcem prvega mednarodnega tekmovanja raketnih modelarjev za pokal Bajkonurja 99, ki je potekalo v času konference. Nato so pripravili raketni miting, med katerim so raketni modelarji izstrelili številne enostopenjske modelarske rakete. Za gledalce, ki so do polovice zapolnili tribune največjega mestnega stadiona, je bila izstrelitev edine dvostopenjske rakete, izstrelili so jo slovenski raketarji, posebna zanimivost.

Sedemčlanska slovenska delegacija astronavtikov in raketarjev je v času konference dvakrat obiskala kozmodrom Bajkonur in si na njem ogledala različno raketno in vesoljsko tehniko, izstrelitvene ploščadi in vesoljske muzeje.

V sekciji kozmonavtika sta na konferenci z referatoma o raketnem pogonu in o uporabi računalnika za popularizacijo kozmonavtike (astronavtike) nastopila člana ARK V. M. Komarova Klemen Bučar in Simon Zajc, ki sta zanju prejela pisno priznanje.

.


http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune