ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

13.11.1999 - Polet Mira naj bi podaljšali
Novice

 


Moskva, Rusija

13.11.1999

STA

Kaže, da usoda ruske orbitalne znanstvene postaje Mir kmalu ne bo več samo v rokah zasebnih darovalcev finančnih sredstev.

Med razpravo o popravkih proračuna za leto 2000 se je ruska duma na pobudo komunističnih poslancev Germana Titova in Vitalija Sevastjanova, oba sta nekdanja kozmonavta, odločila nadaljevanju poleta postaje Mir s posadko nameniti poldrugo milijardo rubljev (58 milijonov dolarjev). To naj bi zadostovalo za delovanje postaje vse do konca leta 2000. O odločitvi dume je poročal ruski radio Radio Rossiji že 5. novembra.

Ruska letalsko-vesoljska agencija RAKA po ukinitvi proračunskega financiranja programa raziskav na Miru z zasebnimi donatorji ni imela sreče. Na bogatega Avstralca, ki je želel vložiti svoj denar v nadaljnji polet Mira, so Američani tako močno pritisnili, da si je premislil, nek Anglež se je izkazal za sleparja, v skladu za zbiranje prostovoljnih prispevkov ruskih državljanov pa se je nabralo 70. tisoč dolarjev.

Konec letošnjega avgusta je postajo zapustila tričlanska rusko-francoska posadka. Zdaj leti Mir brez posadke. V prvih mesecih prihodnjega leta so nameravali poslati na postajo posadko, ki bi poleti nadzirala njen zaključni del poleta pred padcem v Tihi ocean.
mirSLIKA.jpg (4544 bytes)

Orbitalna postaja Mir

.


http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune