ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

16.11.1999 - Spodletela izstrelitev rakete H-2 s satelitom MTSAT
Novice

 


Tanegašima, Japonska

16.11.1999

STA

aponsko nosilno raketo H-2 z geostacionarnim satelitom MTSAT (Multi-functional Transport Satellite) so včeraj, osem minut po vzletu s Tanegašimskega izstrelišča, ki leži 1050 kilometrov jugozahodno od Tokia, zaradi okvare glavnega motorja prve stopnje nosilne rakete namerno razstrelili na višini 46 kilometrov, potem ko se je izkazalo, da uspešen polet ni mogoč.

Kaže, da je neuspeh zakrivil glavni raketni motor, ki se štiri minute po vzletu, izstrelitev so izvedli ob 8.29 po srednjeevropskem času, prenehal delovati. Satelit, vreden 95 milijonov dolarjev, je izdelalo japonsko ministrstvo za transport. Raketa je bila vredna 180 milijonov dolarjev. S satelitom, ki so ga nameravali namestiti nad 140. stopinjo vzhodne zemljepisne dolžine, so želeli izboljšati nadzor povezav v letalskem prometu in vremenske napovedi.

Gre za drugi zaporedni neuspeh z raketo H-2. Februarja 1998 je zaradi predčasnega prenehanja delovanja druge stopnje rakete H-2 spodletelo utirjenje poskusnega satelita COMETS (Communicatios and Broadcast Engineering Test Satellite) pri čemer je nastala še večja škoda, 571 milijonov dolarjev. Prvih pet izstrelitev rakete H-2, prvo izstrelitev so izvedli leta 1994, je bilo uspešnih.

.


http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune