ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

16.11.1999 - Biomehanika Noordung in pobuda za SVA
Novice

 


Ljubljana, Slovenija

16.11.1999

STA

V Galeriji Kapelica so na novinarski konferenci predstavili umetniško-znanstveni projekt Biomehanika Noordung atraktorja Dragana Živadinova in pobude za ustanovitev Slovenske vesoljske agencije (SVA).

Predstavili so scenske elemente, delovna oblačila in pribore, ki so bili izdelani za poskusne polete v ruskem letalu il-76MDK in za spremljanje predstav preko interneta in videokonferenc, pa tudi videoposnetek TV ORF o generalki predstave v letalu, ki je bila v Rusiji 17. avgusta letos.

Naslednji takšni - že redni - predstavi, na katerih bo vsakič po osem posebnih sedežev namenjenih gledalcem, naj bi izvedli 14. in 15. decembra letos, nato pa še maja 2000 in v letu 2001.


Producent projekta in direktor zavoda Projekt Atol Marko Peljhan je predstavil pobudo za ustanovitev SVA. Pri tem so poleti letala po paraboli in umetniške ter znanstvene raziskave, ki jih bodo izvajali na poletih, s strani pobudnikov zavoda Projekt Atol in Kozmokinetičnega Kabineta Noordung mišljeni tudi kot začetek dela te agencije. SVA v ustanavljanju naj bi imela svoj prvi kongres v mesecu septembru leta 2000, do takrat pa velja poziv vsem zainteresiranim, da začnejo sodelovati pri pripravi programa, ciljev in kapitalske osnove SVA.

Poleg generalnega mecena Telekoma Slovenije projekt iz javnih sredstev financira ministrstvo za kulturo (12 milijonov tolarjev), Urad vlade za informiranje in Mesto Ljubljana s po enim milijonom tolarjev, ministrstvo za znanost in tehnologijo pa je obljubilo tri milijone tolarjev. Pomaga še vrsta velikih in malih mecenov z uslugami v skupni vrednosti približno deset milijonov tolarjev.

.


http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune